Wijn zoeker

Zoek


Kleiner Heunisch trocken

2016

Weingut Gehring


(Kleiner) Heunisch, of ook Gouais Blanc is één van de oerdruiven. Heel wat van de huidig gekende druivenrassen zijn rechtstreeks of onrechtstreeks ervan afkomstig. Denk maar aan Melon de Bourgogne (de druif voor Muscadet), Chardonnay, Gamay, Blaufränkisch … Ondanks dit groot belang zal je Heunisch de dag van vandaag nog maar zeer zelden aangeplant zien. Wat te verwaarlozen hectaren her en der in Frankrijk, Zwitserland, Kroatië,… Op zich is het een eerder neutrale druif, met duidelijke aciditeit die zich het best voelt in assemblages met druiven die een lagere zuurtegraad bezitten.

Enkele jaren geleden besloot Theo Gehring, bij wijze van experiment, om 2 vergeten, oude rassen terug aan te planten: Gelber Orleans, en dus deze Heunisch. In het voorjaar van 2017 waren we aangenaam verrast door de Heunisch, en bij herproeven na de zomer namen we het besluit om Theo Gehring te vragen dit voor ons in pure vorm te bottelen. Dus niet in assemblage zoals hijzelf van plan was.

Ondanks het eerder discrete karakter, is dit een heel boeiend glas. Het aanwezige fruit is bijzonder fijn, en eerder geel getint van stijl. In de mond opvallende strakheid en focus, maar er zit een mooie vulling rond waardoor de balans heerlijk is. Daardoor een wijn die gastronomisch veel aankan. Je kan dit een ode noemen aan een druif die ons zoveel schone nazaten heeft geschonken, maar deze wijn is in de eerste plaats écht goed en meer dan het ontdekken waard!

 


Druif : Heunisch / Gouais Blanc
land : Duitsland
regio : Rheinhessen
Appellatie : Rheinhessen
Bodem : Loess
  
Lagering : Oude, houden foeders
Stijl : Medium, finesse, mineraal
Serveren : In een breed glas op 10°
Gastronomie : Fijne visgerechten, schaal- en schelpdieren, wit vlees,...
Bewaring : 5 jaar vanaf oogst
Alcohol % : 12,0%
Inhoud : 0,75 l
Prijs : € 10,80

Meer over deze wijnbouwer