Wijn zoeker

Zoek


Kreinbacher

Een bijzondere rit was het toen we Kreinbacher enkele jaren geleden voor het eerst bezochten. Nadat we de grens met Oostenrijk overstaken reden we een 100 km lang door een quasi biljartvlak landschap. Een rustige regio met uitgestrekte weilanden, slaperige dorpjes en amper industriële activiteit. En plots nader je dan een kleine kegelberg, de Somló heuvel. De rust die deze heuvel nu uitstraalt staat in schril contrast met het natuurgeweld van ca. 4-5 miljoen jaar geleden, toen na vele vulkanische uitbarstingen de lava uiteindelijk stolde. Door erosie is de regio er rond vlak, de Somló kegel is gebleven. Thans is deze zwarte, vulkanische bodem de basis van de bijzondere wijnstijl. Op de goed 800ha wijngaard wordt op een enkele uitzondering na, enkel witte druiven geoogst. En dit van streektypische rassen zoals Furmint, Juhfark, Hárslevelü, Traminer,…

De eigenaar, József Kreinbacher, heeft zijn kapitaal in andere sectoren vergaard, maar zijn wijnpassie bracht hem tot de aankoop van 2 domeinen in Somloí. We schrijven 2002. En nadat vele jaren de namen van Kreinbacher en St. Ilona werden gebruikt voor de wijnen is bij de opening van hun nieuwe, spectaculaire kelder in 2014 alles geplaatst onder de noemer “Kreinbacher”.

De typische stijl van de wijnen is naast de duidelijk gerookte tonen, ook een enorme structuur en kracht. Het is een warme regio, maar de wijnen zijn verre van plomp of vet. Ze bezitten een mooie precisie en hebben echt wel wat tijd nodig om zich te ontplooien. Bij de exportgerichte domeinen (die niet talrijk zijn) valt het op dat vaak een puntje restzoet wordt nagelaten om de wijn in de jeugd vriendelijker te maken. Daarvan is geen sprake bij Kreinbacher, hier primeert de expressie van de Somló, en daar past geen restzoet bij. Het zijn wijnen met een bijzonder gastronomisch karakter.

Ontdek onze wijnen