Wijn zoeker

Zoek


Shelter Winery

Shelter Winery is het jonge levenswerk van Silke en Hans-Bert Espe. Beiden zijn ze actief in de wijn, maar een eigen domein hadden ze niet. Met hun spaarcenten kochten ze enkele percelen aan rond Kenzingen, op een steenworp van de Kaiserstuhl. Zonder materiaal (tractor e.d.) en zonder kelder lieten ze zich gaan in dit avontuur. Ze huurden een oude bunker (vandaar “Shelter”) voor de vinificatie van hun wijnen. Stromend water was er niet, elke dag reeds Hans-Bert met zijn jeep en aanhanger achter een vat water. Vandaag hebben ze hun eigen kelder. In de wijngaard is alles manueel te doen: verder kiezen ze voor biodynamische principes, superlage rendementen voor de topwijn (18 hl/ha!) een lijn die ze ook verderzetten in de kelder. Geen filtering, en een absoluut minimum aan sulfiet. Het resultaat: indrukwekkende Pinot Noir! Opgepast: zoek geen blockbuster, want dit is pure, fluwele finesse. Dit kleine domein, amper 4,5ha met een productie van ca. 20.000 flessen heeft zich op nog geen 10 jaar tijd een plaats bij de Duitse top weten te bemachtigen.

Dit stukje Duitsland hoort bij de warmste van het land. We bevinden ons randje Kaiserstuhl, een oud vulkanisch gebiedje, gelegen tussen de Rijn en het Zwarte Woud, niet ver van Colmar en Freiburg. De heuvels overstijgen de 500m niet, en in dit glooiend massiefje groeit een uitzonderlijk hoog aandeel Pinot druiven (Blanc, Gris en Noir). Het is hier zelfs te warm voor Riesling, vandaar dat je deze druif er amper vindt. In tegenstelling tot de Kaiserstuhl met de vulkanische en loessbodems, kan Shelter Winery rekenen op bijzonder kalkrijke wijngaarden. De wijnen zitten daardoor minder op kracht, des te meer op een ragfijne, minerale structuur.

Ontdek onze wijnen