Wijn zoeker

Zoek


Weinberghof Fritsch

In 1999 nam Karl Fritsch dit ouderlijke wijndomein over. Zijn wijngaarden vinden we in Oberstockstall, 60 km ten westen van Wenen in het gebied Wagram. In totaal zijn er 23 ha en sinds 2006 werkt Karl biodynamisch.

 

WIJNGAARDEN

De voornaamste wijngaarden zijn Schlossberg, Steinberg, Mordthal, Kapuzinerberg en Foggathal. Alle bodems hebben een hoog kalkgehalte.

De Schlossberg heeft een pure Lösslaag met op 10 meter diepte veel kalk. Deze wijngaard draagt de naam van het kasteel dat aan de voeten van de helling ligt. Situering is zuidwest en is dus een van de warmere wijngaarden.

De Steinberg is een steile wijngaard die zuid-zuidoost georiënteerd is. De bodem is hier 15 meter diep Löss daaronder verweerde kiezel en rots. In vergelijking met de Schlossberg is deze wijngaard veel koeler. De wijnen van deze wijngaard zijn mineraler en zijn minder rijk.

Mordthal is volledig naar het zuiden gericht. De bodem is Löss met daaronder leisteen en conglomeraat. Hier staan de Rieslings van Fritsch. Riesling met veel extract en mineraliteit.

Kupuzinenberg ligt dicht bij Krems, zuid georiënteerd en heeft een bodem van oergesteente. Hier staat ook Riesling

De wijngaarden in het Foggathal zijn voor de rode wijnen. Bodem van klei en ijzer.

 

WAGRAM

Ooit lag Wagram aan de kust... Bewijzen hiervan vinden we in de wijngaarden vele schelpen worden hier in de wijngaarden gevonden. De zee is er niet meer wel de Donau die enkele kilimeters ten zuiden van deze regio stroomt. De naam Wagram komt van het woord "Wogenrain" wat "rand van de golven" wilt zeggen.

Vandaag is de Wagram 40 meter hoger en opgebouwd uit verschillende bodemsoorten. Waarvan Löss veruit de belangrijkste is. Deze bodem sterkt zich over 50 km uit van Krems richting Wenen en is zo de grootste Lössmassief van Centraal-Europa.

Naast de wijnstokken is er een grote biodiversiteit, zonnebloemen, maïs, granen, maanzaad, kersen-en abrikozenbomen en veel bossen.

 

LÖSS

Het voelt aan als grof geel poeder. Het is een sediment dat ontstaat door erosie en de wind, bestaat voornamelijk uit leem en silicaten. Het verdeelt de zon evenwichtig en houdt de warmte goed vast. Ook voor de waterhuishouding is dit een uitstekende bodem. Teveel water laat het doorsijpelen, bij droogte kan men dit zien als een spons die het water terug geeft. Het is een poreuze bodem waardoor de wijnstok makkelijk tot een grote diepte kan groeien.

Löss

 

FRITSCH&FRIENDS

Naast de wijnen van Karl Fritsch zelf maakt hij samen met enkele van zijn collega's (Fritsch & Friends) het gamma "Windspiel": een selectie van fijne, lichte en speelse instapwijnen.

Ontdek onze wijnen