Wijn zoeker

Zoek


Zumbaum-Tomasi

Zumbaum-Tomasi ligt in het indrukwekkende landschap van de imposante Pic-Saint Loup (Languedoc). Het ruige landschap herbergt een schat aan wilde kruiden en andere typische mediterrane beplanting. Hier kocht de Berlijnse advocaat Jörg Zumbaum met zijn Italiaanse echtgenote Tomasi in 1989 een oud pand met een stuk land waarop plantrechten voor een wijngaard van toepassing was. In 1992 plantte hij 4ha, in 1995 was de wijnkelder voltooid en in 1997 kwamen voor de eerste keer 8000 fl op de markt. Er werd ook onmiddellijk gekozen voor biologische wijnbouw. Thans telt het domein 17ha, met een overwegende aanplant van Syrah, aangevuld met een beetje Grenache en Roussane. Van in het begin werkt Jorg samen met Azeddine, die je gerust manusje-van-alles kan noemen. De eerste taak van Azzedine Bouhamama was instaan voor de renovatie van het domein. Steenhouwer was zijn beroep. Maar het klikte zo goed met Jorg, dat Azzedine een opleiding aan de wijnbouwschool van Bagnols-sur-Cèze werd aangebodem om zo de wijnmaker van het domein te worden. Werken op dit domein moet een zegen zijn, de ligging is fantastisch, de gebouwen zijn met veel respect voor de traditie gerenoveerd en de wijn hoort zonder twijfel tot de topwijnen van de appellatie.

De appellatie Languedoc Pic Saint Loup is gelegen op zo’n 30 km ten noorden van Montpellier en telt ongeveer 1500 ha. Het dramatische landschap, gedomineerd door de Pic Saint Loup zelf (658m) en de Montagne de l’Hortus (512m), bestaat voornamelijk uit garrigue onderbroken door steile kalkkliffen. De bodem van de AOP Pic Saint Loup bestaat uit kalksteen in verschillende vormen vermengd met een bepaald aandeel klei. Door deze combinatie hebben deze bodems de eigenschap dat er goede drainage is in tijden van overvloedige regenval en dat water goed wordt vastgehouden in tijden van droogte. Een niet onbelangrijk gegeven in dit klimaat waar extremen zich kunnen opvolgen. In het uiterste zuiden van de appellatie kan je dolomiet en zwarte mergel terugvinden, maar hier is weinig aanplant.

Doordat deze regio één van de meest noordelijke is in de Languedoc is de temperatuur iets gematigder. Zo is de gemiddelde jaartemperatuur in de Pic Saint Loup 2°C lager dan in Montpellier. Samen met de grote dag-nacht temperatuurverschillen in augustus en september -door de aanwezigheid van de nabijgelegen Cévennen- en het afkoelende effect van de noordelijke Mistral- en Tramontane-wind, zorgt dit ervoor dat de druiven trager rijpen dan elders in de Languedoc. Ook qua neerslag is er eerder voldoende dan te weinig.

Dat Pic Saint Loup één van de beste appellaties in Languedoc is, konden we zelf op een vakbeurs (Millésime Bio) vaststellen. Het gemiddelde niveau van deze appellatie was zonder twijfel het hoogte van alle geproefde wijnen. Opvallend is de combinatie van structuur met zuiderse kruidigheid (garrigue) en sappig zwart fruit. Wijnen die zowel instant drinkplezier geven, maar zonder probleem ook jaren kunnen rijpen. De wijn van Zumbaum-Tomasi is weergaloos goed, en beschouwen we als een schitterende ontdekking.Ontdek onze wijnen