Wijn zoeker

Zoek


Kaiserstuhl en Weingut Knab

zondag 19 april 2015

Keer op keer beseffen we het: Duitsland is een fantastisch wijn- en vakantieland. En dat het één met het ander samengaat bewijzen verschillende wijngebieden waar flink wat te beleven is voor de wijntoerist. Velen beperken zich tot de Moezel, maar ook andere regio’s in Duitsland verdienen aandacht. Weingut Knab (Baden) maakte begin dit jaar zijn herintrede in het gamma, hoog tijd dus om midden april er even langs te gaan. Het was een prachtige, zomerse lentedag met temperaturen tot 28° en straalblauwe hemel. De Kaiserstuhl, thuishaven van Weingut Knab, is niet voor niets de warmste regio van Duitsland.

Maar wat is de Kaiserstuhl eigenlijk? We bevinden ons in zuidwest Duitsland, op een flinke steenworp van zowel Colmar (Elzas) als Freiburg (Zwarte Woud). In de brede Rijnvlakte tref je plots een kleine heuvelketen van ca. 20 km diameter, met de Totenkopf (556m) als hoogste punt. De Kaiserstuhl is van oorsprong vulkanisch en er zijn wijngaarden waar je dit ook optisch ziet (Achkarrer Schlossberg, Oberrotweiler Eichberg, Ihringer Winklerberg,…) Maar bij de meeste percelen is de vulkanische bodem bedekt met een flinke laag loess (zanderige leem). De Kaiserstuhl is 1 van de 9 subgebieden van wijnbouwregio Baden, maar is wel het grootste (ca. 4000ha). Door het warme microklimaat zal je er amper Riesling vinden, maar des te meer Weiss-, Grau- en Spätburgunder. Zonder twijfel is dit onderdeel van Baden een paradijs voor de Burgunderdruiven.

Thomas Rinker van Weingut Knab maakte een voormiddag tijd vrij en liet ons met de jeep een deel van ‘zijn’ Kaiserstuhl zien. Een werkelijk fantastische regio, waar je niet alleen veel kan proeven van wijn en spijs, maar ook wandelen, fietsen, ontspannen… Je vindt er ons minimaal 1 keer per jaar en we zetten graag enkele lievelingsadressen op een rij:

Franz Keller
Prachtig wijndomein, maar met Schwarzer Adler ook het oudste sterrenrestaurant van Duitsland. Klassieke keuken, topservice en indrukwekkende wijnkaart. Daarnaast ook een leuke bistro (Rebstock), en in het nieuwe wijnkeldergebouw vind je de Adlerwirtschaft. Overnachten kan er ook, dan geniet je meteen van het prachtige ontbijt.

Merkle’s Rebstock
In Endingen (waar Weingut Knab ligt). Een lieveling van Thomas Rinker. Endingen heeft trouwens een gezellig centrum.

Zollhaus Endingen
Werkelijk prachtige gastenkamers. Een oud herenhuis herbergt 4 charmante en moderne kamers waar zelfs de meest kritische gast niet onberoerd blijft. Ideaal in combinatie met de sterrenkeuken van Merkle's Rebstock.

Gasthaus zum Kaiserstuhl
Regionale keuken, vooral gericht op werken met verse kruiden (daslook,…). Eveneens eenvoudige kamers.

Voor wandelaars: probeer het Kaiserstuhlpfad, 22 km dwars door de regio met afwisseling van wijngaarden, woud en weilanden. Prachtige vergezichten en talloze romantische picknickplekken krijg je er zomaar bij. Start in Endingen, aankomst in Ihringen. De trein brengt je terug naar de startplek.

Voor de fietsers: zowel prachtige MTB routes in de Kaiserstuhl als de volledige (overwegend vlakke) Kaiserstuhlradweg van 64 errond.


Meer info over Weingut Knab vind je hier.


En wie de schoonheid van de Kaiserstuhl al eens wil bekijken, deze fotoreportage.

DSC_0236

 

DSC_0246

DSC_0247

DSC_0254

DSC_0258

DSC_0262

DSC_0276

DSC_0285

DSC_0287

DSC_0292

DSC_0316

Nieuwsoverzicht