Wijn zoeker

Zoek


Oogst 2014 in Duitsland: een eerste impressie (UPDATE)

vrijdag 6 maart 2015

De laatste weken stonden meermaals in het teken van Duitslandbezoeken. Ook al is het nog vroeg voor een definitieve inschatting omtrent de oogst van 2014, deze bezoeken en bijhorende kelderdegustaties bij de domeinen zijn onontbeerlijk om ons wit assortiment te kunnen samenstellen.

Maar laat ons even de omstandigheden van jaargang 2014 in Duitsland bekijken. Maart was warm en droog, zodat er al vroeg sprake was van uitloop van de stokken. In die mate dat een vaak voorkomende nachtvorst in april/mei heel wat schade zou kunnen aanrichten. Sommigen wijnbouwers schakelden zelfs de helikopter in die laag boven de wijngaarden vloog  zodat de onderste luchtlagen in beweging bleven om zo schade te vermijden. Hier en daar was er inderdaad lichte schade, grote problemen bleven gelukkig uit. In mei werd het koeler, wat de bloei vertraagde, maar de hitte en droogte van begin juni (temperaturen tot 35 graden!) bracht alles in een stroomversnelling. Gevolg: 14 dagen voorsprong op het normale schema, een vroege oogst zat eraan te komen. In Juli was er geen sprake meer van droogte. Het bleef wel warm, maar gecombineerd met regelmatige onweders en regen. Zelden waren de Duitse wijngaarden in juli zo groen en zeker in de eerder droge gebieden zoals Wonnegau (zuidelijk Rheinhessen). In augustus bleef het regelmatig regenen, maar het werd merkelijk koeler, en de zomer leek afscheid te nemen. De voorsprong van 14 dagen slonk zienderogen. Een zegen waren echter de koele nachten, zodat de rijpheid langzaam kon worden opgebouwd zonder al te grote schimmelproblemen. In september bleef het onstabiel, maar er waren regio’s waar de regen zeer beperkt viel (zoals zuidelijk Rheinhessen en de Mittelhaardt in de Pfalz). Andere gebieden kregen dan weer massaal regen (Moezel, zuidelijke Pfalz, Rheingau,…). En andere regio’s (vooral Baden) kregen nog eens extreem last van de Kirschessigfliege, een kleine vlieg die in gezonde druiven eitjes legt zodat de bessen openbarsten en snel schimmelen. Vooral blauwe druivenrassen kregen ermee te kampen. Het vervolg is het verhaal van de laatste jaren: enkel wijnbouwers die de moeite hebben gedaan om intensief in de wijngaard te selecteren slaagden erin prachtige druiven binnen te halen. Neen, het was niet eenvoudig, maar we waren tijdens de oogst 2014 aanwezig in Duitsland en zagen o.a. bij Wittmann, Christmann, Geil en von Winning dat er prachtige, gezonde druiven zijn binnengehaald. Qua stijl zal 2014 liggen tussen 2013 en 2012. Laag in alcohol, maar duidelijk aromatisch met een zuurgraad die rijper is dan in 2013.


Het is pas in het glas dat alles wordt bevestigd, en hier onze eerste bevindingen:


Eva Fricke/Rheingau
Een duidelijk verschil tussen de wijngaarden in Lorch (westelijk in Rheingau gelegen, leisteen) en Kiedrich (oostelijke Rheingau, loess en quarz). Op het ogenblik dat de regen intens werd waren de druiven in Kiedrich perfect rijp en werd er daar snel geplukt. Bij bezoek was de assemblage van de Rheingauer en de Kiedricher Riesling klaar. En we waren eens te meer onder de indruk van haar talent: intens aromatisch, geel fruit, lekker sappig en frisheid. Dat is er knal op. In Lorch waren de omstandigheden moeilijker en ze was nog niet rond met de assemblage van al haar percelen (Eva vinifieert elk perceeltje van Lorch apart). Dat wordt herproeven in mei.


Johannes Geil/Rheinhessen
Johannes Geil is één van de meest stabiele Duitse wijnbouwers die we kennen. 2014 was ook voor hem een stressmoment in de oogst, werkdagen van 16-18u waren geen uitzondering. Zijn 2014 wijnen zijn een tik strakker, maar wel rijp met gedoseerde frisheid. Zeer pure stijl, bijzonder knappe Rieslings trouwens. En als lentewijn is de Muskateller een dijk van een speelse wijn. Eéns te meer een huis van vertrouwen.


Weegmüller/Pfalz
Initieel  stond een bezoek hier niet op het programma, maar even hallo zeggen aan de zussen Weegmüller is een must en we waren toch een tik te vroeg voor onze afspraak bij Christmann. Prompt kregen we de 2014 Scheurebe trocken in het glas: deze druif is echt hun grote specialiteit. Grote zuiverheid, sap, expressief. Weinig restzoet kunnen maken in 2014, maar vooral de Rieslaner Spätlese was prachtig. Fleur 2014 stuk discreter dan 2013, dus nog een reservatie van de 2013 gemaakt.

Christmann/Pfalz
Steffen Christmann zelf maakte tijd om ons te begeleiden tussen alle vaten. We proefden quasi het hele witte assortiment van instap tot Grosses Gewächs 2014. Zeer strakke, minerale en krachtige stijl. Wijnen die tijd zullen nodig hebben. Ölberg en Idig waren indrukwekkend. Ook opvallend: het verschil in aantal Oechsle tussen instapriesling en zijn top (Idig) bedraagt slechts 5 graden Oechsle. “Eens te meer groeit het besef dat grote droge wijnen geen spel van Oechsle zijn”, laat Steffen weten. De Mittelhaardt heeft geluk gehad in 2014 met een neerslaghoeveelheid die beduidend lager lag dan bv. in het zuiden van de regio.


Von Winning/Pfalz
wat een structuur hebben die wijnen toch. Van de erste Lage wijnen is vooral Ölberg bijgebleven (ook al bij Christmann, zonder twijfel één der beste erste Lage percelen in de Pfalz), bij GG werd het stil bij Pechstein en Jesuitengarten. 2014 ligt hier qua stijl tussen 2013 en 2012. Grainhübel krijgt een upgrade van erste naar grosse Lage.


Wittmann/Rheinhessen
tja… wat kunnen we hierover kwijt. Werkelijk alles glanst hier, een collectie die geen enkele zwakte vertoont, geen enkel puntje van kritiek. Inhoud, mineraliteit, lengte,… Waanzinnige wijnen. Toch actuele favoriet? De Gutsriesling 2014 en Kirchspiel GG 2014. De assemblage van de Westhofener Riesling was nog niet klaar. Opvallend: zijn “kleine” Riesling, de 100 Hügel is helemaal volwassen geworden. Reden: o.a. aankoop van perceel in de Roter Hang (Nierstein), voor €8,80 wordt de 100 Hügel een p/q topper, en in een meer herkenbare Wittmann stijl; strakker, minder op fruit gericht, mineraler. Via foto’s hebben we het oogstdraaiboek van 2014 van Philipp kunnen bekijken. In één woord: maniakaal. Eens te meer blijft Philipp Wittmann één van ’s werelds beste Rieslingmakers, en zonder enige discussie bij de 2-3 beste droge Rieslingproducenten van Duitsland.


Sander/Rheinhessen
Stefan gaf toe dat 2014 niet makkelijk was voor hem. In het algemeen wijnen die slanker zijn dan 2013, maar er waren enkele mooie zaken die we graag op de tasting einde maart voorstellen. Mooiste wijn geproefd: de Riesling Lössterassen 2014 (€11), die prachtig op rijp geel fruit zit met een zinderende frisheid, heerlijk! Ook een pluim voor de instap Weissburgunder.

Volgende domeinen geproefd op Prowein:

am Stein/Franken
Hier de omgekeerde situatie: 2013 was bij am Stein niet evident. Maar er zijn wel verschillende wijnen uit 2013 die mooi zijn geëvolueerd: vooral de Silvaners, een druif die het trouwens vaak beter doet in jaren met een hogere zuurtegraad. 2014 ging het Sandra en Ludwig meer voor de wind. De wijnen van 2014 toonden zich opvallend aromatisch en sappig, ondanks het feit dat ze volledig zijn doorgegist. Zeer mooie collectie.

Alexander Laible/Baden
Wie Alex een beetje kent, weet dat hij zijn nieuwe jaargang altijd als de beste beschouwt. 2014 is zeker een geslaagde jaargang bij hem met wederom een prachtige rosé. In wit vonden we de verschillen nog niet echt duidelijk tussen al zijn Rieslingcuvées. En er werd weer bevestigd dat de Riesling alte Reben zijn sterkste witte wijn blijft. Heerlijk elegant.

Schäfer-Fröhlich/Nahe
We gaan weer de term "Rieslinggenie" moeten bovenhalen. Kosten, noch moeite werden gespaard om 2014 heir het predikaat "groots" op te kunnen kleven. Nog voor er 1 druif was geplukt zat Tim Fröhlich al met een plus van €50.000 aan personeelskosten door het extra werk in de wijngaarden. Het resultaat is duidelijk: weeral het laatste domein van de regio die de druiven binnenhaalde. We hebben tientallen foto's gezien van de oogst in verschillende percelen. Topdruiven, goudgeel, geen spoortje botrytis. De wijnen van 2014 proefden uiteraard nog zeer jong (vatstalen), maar met een enorme precisie en lengte. Absolute topcollectie.

Weedenborn/Rheinhessen
Wat zijn we blij dit domein erbij te hebben. Gesine en Markus hebben schitterende wijnen in 2014 gemaakt. Onze favorieten: in het instapgamma de Chardonnay en Grauburgunder, bij de Ortsweine de Riesling, Chardonnay en Sauvignon. Een vatstaal van de Chardonnay "R" (topgamma) was groots. Ons gevoel dat hun wijnen elk jaar aan kwaliteit winnen, is weer bevestigd. En gezien de prijzen zijn er wijnen bij die gerust als "koopje" kunnen worden bestempeld.

 Nieuwsoverzicht