Wijn zoeker

Zoek


Kaas & Wijn

vrijdag 7 december 2018

Kaas en wijn lijken voor mekaar gemaakt maar toch zijn niet alle combinaties even lekker of passend. Zoals je ondertussen misschien al wel weet is witte wijn doorgaans een betere begeleider van kaas dan rode wijn. Zeker wanneer het een jonge, krachtige en houtgelagerde rode wijn (Bordeaux, Barolo) betreft. De tannines in de rode wijn staan haaks op het zilte van de kaas waardoor je een bitter mondgevoel ervaart. Witte wijnen bezitten deze tannines niet of nauwelijks en hebben veelal gelijklopende aroma's aan de kaas zoals noten, boter en witte vruchten waardoor je een harmonisch mondgevoel krijgt.

Het ideale is om met een kaasmenu te werken waarbij je de kazen in oplopende volgorde van intensiteit gaat serveren en je zo bij elk gang een passende wijn kan schenken. We geven hieronder een voorbeeld van zo'n kaasmenu

 

1. Frisse, verse en geitenkaas:

Hierbij kiezen we voor frisse witte wijnen zoals,

Weedenborn Sauvignon Blanc of Wittmann Riesling

 

2. Harde Kazen:

Witte droge witte wijnen met structuur,

Schäfer-Fröhlich Weissburgunder S of Birgit Braunstein Chardonnay Felsenstein

 

3. Roodbacterie:

Witte wijnen met een beetje restsuiker,

Fritsch Gruner Veltliner Dorn of Weegmuller Fleur

 

4. Witschimmel:

Volle rijke witte wijnen of zachte rode wijnen,

Guillemot-Michel Chardonnay of Shelter Winery Spätburgunder

 

5. Blauwschimmel:

Zoete wijnen,

Weegmuller Scheurebe Märchenzauber of Sander Riesling Spätlese

 

Kan je niet in menuvorm werken of wens je je te beperken tot 1 wijn opteer dan voor een zachte, lichtzoete wijn met voldoende zuren zoals de cuvee Fleur van Weegmuller.

Een originele keuze is ook de orange wine van Fritsch: Materia Prima, wens je toch een rode wijn te schenken ga dan voor de Frühburgunder van Geil, een wijn met een heel toegankelijk karakter, voldoende fruitigheid en amper tannines.

Nieuwsoverzicht