Wijn zoeker

Zoek


Twee eigen Spätburgundercuvées in 2022!

dinsdag 30 november 2021

Met vele van onze domeinen hebben we intense band, en vriendschap vormt dan een belangrijk fundament in de samenwerking. Omdat we ook verder willen gaan dan louter wijn aankopen gaan we steeds op zoek naar dat tikje extra. Dat samen maakt dat we met bijvoorbeeld Shelter Winery en Weingut J. Neus eigen vatselecties kunnen voorstellen. Wijnen die door ons werden geselecteerd en dus enkel bij ons verkrijgbaar zijn, vanaf voorjaar 2022.

Weingut J. Neus, Spätburgunder Paradies 2019, Rheinhessen

In de machtige gewelfkelders van J. Neus Weingut seit 1881 lag een barrique (tweedejaars, Rousseau) met daarin een geweldige Spätburgunder van 2019 van "perceel 92". Die werd niet geassembleerd met de Spätburgunder alte Reben VDP.Aus Ersten Lagen of met de Spätburgunder Pares VDP.Grosses Gewächs. Het karakter was te anders. Elegantie, iets meer vlezigheid, fijn sap,... We waren ontroerd door deze wijn, die 100% afkomstig is van de eigen Neuskloon, aangeplant in 1992 op mosselkalkbodem. Of we dit vat konden kopen? Jawel! Weldra wordt deze wijn voor ons apart gebotteld. De wijn krijgt de naam Spätburgunder "Paradies". De wijngaardnaam "Pares" (mosselkalk als bodem) is het middeleeuwse woord voor "paradijs", vandaar. 

Sinds de familie Schmitz dit historische domein in 2012 van de ondergang redde gaat het alleen maar bergop. Met Lewis Schmitt (links op de foto) en wijnmaker Toni Frank (rechts op de foto) aan het roer worden hier fantastische Burgunders gemaakt: Spätburgunder, Frühburgunder, Chardonnay & Weissburgunder. Hun stijl is verfijnd, gelaagd, elegant en puur. Niet voor niets bekroonde Vinum de steile opmars van dit domein met de titel "domein van het jaar 2022" in Rheinhessen. Wij zijn alvast erg gelukkig met de mooie samenwerking met Weingut J. Neus.

De prijs is €25,50 voor de 0,75l fles. Een klein deel zal ook in magnum gebotteld worden. Deze wijn is beschikbaar vanaf midden januari 2022.

Reservaties via info@vinikusenlazarus.be 

Neus Etiket Klein

 

Shelter Winery, Spätburgunder "Biene & Hase" 2020, Baden

Zowel van jaargang 2015, 2016 als 2017 brachten we al een eigen cuvée uit. Corona gooide wat roet in het eten voor 2018 en 2019, maar wat zijn we blij met onze 2020. Samen met Hans-Bert stelden we de Spätburgunder "Biene & Hase" samen. Vanwaar de naam? Het betreft 3 vaten (2 barriques en een tonneau van 500l) uit de Grand Cru wijngaard Malterdinger Bienenberg, eveneens bestaande uit mosselkalk. De tonneau komt van het Gewann (lieu-dit) Hasenbank. Dat is één van de hoogste locaties in de Malterdinger Bienenberg, en je geniet er een schitterend zicht op de Kaiserstuhl en de Vogezen. De foto hieronder toont de Hasenbank.

Het resultaat is een ongelooflijke elegante, minerale Spätburgunder. Intens verfijnd fruit, zachte rokerigheid, ceder, fijne peper. Ragfijne tannines, heerlijk sap en een finale vol spanning. 

De prijs zal rond de €23 liggen. Naast ca. 1000 fl 0,75l zullen er ook 60 magnums en 6 dubbele magnums worden gebotteld. Verkrijbaar vanaf april 2022.

Reservaties via info@vinikusenlazarus.be

Bienenberg Klein

Gewann (lieu-dit) "Hasenbank" in de Malterdinger Bienenberg. Op de achtergrond zie je de contouren van de Vogezen.

 


 

 

Nieuwsoverzicht