Wijn zoeker

Zoek


Onze filosofie

 

Wie zijn we

Van juni 2010 tot en met april 2018 werkten Gerd Brabant en Jeroen Schoevaerts samen als Vinikus & Lazarus. Vinikus ontstond door Gerd in 2000 met destijds een pure focus op Duitsland, iets wat nog steeds de basis vormt van het witte wijngamma.  Vinikus werd 6 jaar lang gecombineerd met een functie bij het Informatiebureau voor Duitse wijn. Jeroen werkte jaren als sommelier in verschillende toprestaurants. In 2006 zette hij de stap naar de wijnhandel en in 2009 richtte hij Lazaruswijn op. Een samenwerking tussen Vinikus en Lazarus kon niet uitblijven want de gezamenlijke wijnpassie was groot en ieders talenten werkten duidelijk complementair. Sinds mei 2018 heeft Gerd Vinikus & Lazarus verlaten om zich toe te leggen op Duitsland als wijnland maar ook als land van gastronomie, cultuur, natuur…Hij verlegt hierdoor zijn focus van wijnverkoop naar toerisme met een speciale focus op wijn.

Jeroen blijft met Vinikus & Lazarus dezelfde koers varen als voorheen. Hij biedt Europese pure, eerlijke wijnen aan van boeiende wijnbouwers, met een duidelijk Duits en Oost-Europees accent voor wit en een Zuid-frans accent voor rood. Wijnen uit volgende landen zijn in het aanbod: Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Griekenland.

 

Herkomst


Onze zoektocht gaat naar wijnen die zo sterk hun herkomst ter expressie brengen, zodat imitatie is uitgesloten. Dat is het resultaat van de terroir, waarin de bodem een belangrijke rol speelt. Vinikus&Lazarus gaat voor wijnen die vergeten lijken te zijn, die karakter tonen en doen nadenken over nuances, finesse en complexe aroma's. 

 

Cool climate & Riesling


Hoe klein we ook is, in onze zoektocht naar de authentieke wijn, hebben we vele vrienden kunnen maken die er net ook zo over denken.
Ook onze overtuiging dat grote witte wijn enkel kan ontstaan in koele klimaten, willen we onderstrepen. Zo kan finesse, mineraliteit, veelzijdigheid ontstaan. Met Riesling op kop als belangrijkste vertegenwoordiger van deze cool climate benadering. Riesling is de leidraad doorheen ons wit wijngamma. Geen druif die meer veelzijdigheid en expressie toont, en verschillende topproducenten uit Duitsland spelen deze Rieslingtroeven volledig uit.

 

Respect


Wijnproducenten die terroirgericht werken, stellen het herstel van de bodem als doel, maar rekening houdend met omgevingsfactoren zoals klimaat, ligging, druivenstok en uiteraard de mens zelf. Ieder heeft daar zo een eigen idee, een eigen filosofie over. Het aanleggen van een natuurlijke biotoop met de oorspronkelijke plantengroei, het implementeren van natuurlijke minerale preparaten in de bodem, rekening houden met energieën, homeopathie in de wijngaard toepassen... Vele mogelijkheden, maar allemaal met dezelfde bedoeling.


We profileren ons niet al biowijnhandel, maar dat respect voor de natuur een basis is voor kwaliteitswijnbouw, lijkt ons de evidentie. Vele van onze domeinen zijn gecertifieerd biologisch/biodynamisch of werken natuurlijk, maar zetten dat niet in de commerciële schijnwerpers. Het is voor hen de enige mogelijk weg om eerlijke wijn te maken, een evidentie voor hen waar het biolabel enkel een onderlijning is van hun werkwijze & filosofie en geen uiting is van een commerciële denkpiste. En zo hoort het ook.

We kennen al onze domeinen, bezoeken hen regelmatig, en het is een plezier om deze ervaringen met jullie te delen. We nodigen jullie dan ook graag uit ons wijngamma te ontdekken,


Jeroen Schoevaerts