Wijn zoeker

Zoek


Chardonnay trocken, Untertürkheimer Gips, VDP.Erstes Gewächs

2020

Aldinger


Deze wijngaard (Gips) is als geen ander verbonden met de familie Aldinger. Ze bezitten het gehele areaal, en daarom prijkt ook trots “Monopol” op de capsule. Tot de druifluisplaag (phylloxera), die een groot deel van het Europese wijngaardareaal vernietigde in de 18de eeuw, was dit perceel al gekend als topwijngaard. Daar bleef door deze ramp niets van over, en dit stukje Württemberg werd omgevormd tot steengroeve.

In 1971 kreeg de familie Aldinger de kans om dit grondstuk te kopen. De steengroeve had inmiddels de poorten gesloten. Het werd hun beste perceel, en alle wijnen zijn hier sindsdien consequent droog gevinifieerd. Een deel van deze wijngaard valt onder VDP.Erste Lage (premier cru), het filetstuk komt als Grosses Gewachs (droge Grand Cru) op de markt (Gips Marienglas VDP.GG). De ligging aan de stadsrand van Stuttgart geeft een bijzondere setting.

Met jaargang 2020 wint Aldinger voor de tweede keer de Chardonnay Tophy van Fallstaff als Duitslands beste Chardonnay, ditmaal met 95/100. Wie dit glas proeft zal meteen vaststellen dat dit in de stijl is van grote witte Bourgogne. Schitterende gelaagde neus van vuursteen, rokerigheid, mineraliteit, subtiel fruit en koele impressies. De mond toont zich enorm precies met grote minerale spanning, zilt en lengte. Grandioze Chardonnay!

 


Druif : Chardonnay
land : Duitsland
regio : Württemberg
Appellatie : Württemberg
Bodem : Gipskeuper
  
Lagering : 12 maanden in 80% tonneau en 20% barrique
Stijl : Medium tot krachtig, mineraal, finesse, structuur
Serveren : In een breed glas op 10°
Gastronomie : Fijne visgerechten, wit vlees, warme bereidingen van schaal- en schelpdieren,...
Bewaring : 10 jaar vanaf oogst
Alcohol % : 13,0%
Inhoud : 0,75 l
Prijs : € 47,20

Meer over deze wijnbouwer