Wijn zoeker

Zoek


am Stein

In het hart van de beroemde Würzburger Stein wijngaard ligt het Weingut am Stein. Sandra en Ludwig Knoll zijn de vijfde generatie in dit familiebedrijf dat gesticht werd in 1890. Dat kwaliteit bij Ludwig Knoll boven alles gaat vinden we terug in de regulering van de opbrengst per ha, de selectieve oogst en de zorgvuldige manier waarop hij zijn wijnen vinifieert. In Weingut am Stein wordt biodynamisch gewerkt. Deze passie en ervaring waarmee Ludwig Knoll wijn maakt deelt hij met collega's binnen de VDP, de vereniging van "Prädikatsweingüter", die internationaal in hoog aanzien staat. Maar dit domein gaat in alles een stapje verder. De prachtige vinotheek en kelder, het sterrenrestaurant REISERS am Stein, de knappe vakantiewoning, hun jaarlijks muziekfestival dat tienduizenden bezoekers trekt,... Op dit domein staat beleving centraal.

De Frankenregio is niet alleen Duitslands meest centraal gelegen gebied, het is ook een echt buitenbeentje. De typische flessenvorm is er de platte buikfles en de wijnen horen bij de droogste van Duitsland. Typerend is echter de bodem van mosselkalk, althans in dit stuk van Franken, die een schitterende mineraliteit aan de wijnen geeft.

Beroemd is de naar het zuiden gerichte mosselvormige wijngaard “Würzburger Stein”, die hoog boven de stad Würzburg, op 210 tot 250m boven de zeespiegel in een hellingshoek van 30 tot 70% ligt. De grond bestaat uit lagen verweerde kalk van schelpen. De structuur is rijk aan kalkmaterialen en heeft een dunne bovenlaag. Dit bevordert de opslagcapaciteit van zonnewarmte. Hier en daar is de kalkbodem doortrokken met leem en klei.

Maar Weingut am Stein heeft vele jaren geleden het potentieel gezien van de Stettener Stein, ca. 20 km meer naar het noorden gelegen. De omstandigheden zijn er koeler, de humusrijke bovenlaag is er erg dun, de stokken moeten zich een weg banen door de kalkrotsen. Hier maakt Weingut am Stein hun beste wijnen. De Silvaner VINZ alte Reben en hun Silvaner Grosses Gewächs komen hier vandaan. Door de koelere omstandigheden blinken deze wijnen uit door mineraliteit, finesse en precisie. Moeilijk om betere Silvaner te vinden.

Vinum Weinguide 2022: Weingut des Jahres in Franken

Ontdek onze wijnen