Wijn zoeker

Zoek


Bertram-Baltes

Eén van onze sterktes is het vinden van jong, opkomend talent. Zo zijn we enkele jaren geleden gestoten op Julia Bertram, in 2012 gekroond tot Duitse Wijnkoningin. Sinds 2014 maakt Julia Bertram haar eigen wijn. Julia Bertram heeft enkele toppercelen uit het familiedomein van haar vader alsook uit dat van haar moeder en tante kunnen overnemen. Haar vader verkocht al zijn druiven aan de coöperatieve en haar moeder werkt nog steeds met haar tante in het familiebedrijf Weingut Ernst Sebastian. Omdat de familie van Julia al lang in de Ahr is gevestigd, bezitten ze percelen in de beste wijngaarden, en met oude stokken. Van zowel moeders als vaders zijde heeft ze in totaal 2,5 ha bij elkaar kunnen krijgen, en dit verspreid over de gehele vallei. In 2017 kwam een eerste uitbreiding tot 4,5 ha en ondertussen zijn dat 7 ha geworden. Door de verspreiding van de percelen over de vallei is haar gamma eigenlijk een samenvatting van de verschillende stijlen in deze piepkleine regio. Haar eerste echte eigen productie van jaargang 2014 bedroeg slechts 7 000 fl, momenteel zijn dat er 40 000. Haar ambitie is klein te blijven, en daarom hebben ze geen verdere uitbreidingsplannen. De wijngaarden in de Ahr vragen door hun vaak extreme hellingsgraad dan ook veel werk.

Hoewel er plannen zijn om eind 2020 te starten met de bouw van een wijnkelder aan de rand van Dernau, bezit Julia momenteel nog geen eigen kelder. De most wordt getransporteerd naar de kelders van haar man Benedikt Baltes in Klingelberg (Weingut der Stadt Klingelberg / Franken). Benedikt is een gekend Spätburgunder-talent en samen zorgden ze voor de verdere uitbouw van beide wijndomeinen. Sinds 2020 werken Julia en Benedikt echter heel intensief samen. Ze beslisten daarom om de naam van het domein vanaf begin 2019 te veranderen naar Bertram-Baltes in plaats van Julia Bertram. Hier zijn wij ongelooflijk blij mee! Hun samenwerking belooft immers heel veel goeds voor de toekomst.

Hun credo is zo puristisch mogelijk werken. Alle werk in de wijngaard, zo min mogelijk in de kelder. Spontane gisting, geen filtering (enkel de instapwijn) en het sulfiteren wordt beperkt tot slechts éénmaal en dit zo dicht mogelijk bij de botteling zodat de wijn vrijer in expressie is. De wijnen zijn onwaarschijnlijk elegant, finesserijk en bezitten toch op alle vlak de juiste dosis concentratie. Van niets teveel of te weinig. Prachtige en puristische Pinot Noir, echt verbluffend.Ontdek onze wijnen