Wijn zoeker

Zoek


Christmann

Duitsland is hét Rieslingland bij uitstek, en het is haast niet te schatten welke boeiende stijlverschillen je allemaal in het glas krijgt. Grote Riesling is een ode aan het virtuoze spel tussen finesse, fruit en mineraliteit. In het rijtje van topdomeinen met een dijk van een Rieslingreputatie is Christmann uit de Pfalz een vaste waarde.

Steffen Christmann is niet alleen een begenadigd wijnbouwer, hij is eveneens voorzitter van VDP Duitsland. Zijn biodynamische werkwijze heeft er mede toe geleid dat hij nog meer diepgang en complexiteit in zijn Rieslings kon brengen. Wij kunnen alleen maar onderstrepen dat hier één van de mooiste Rieslingcollecties van Duitsland wordt gemaakt. Indrukwekkend van basis tot top. De Pfalz geniet sowieso al van bijzondere klimatologische omstandigheden. Door de beschermende heuvels in het westen ligt de Pfalz niet alleen beschut, maar het is er ook vrij droog.  

Steffen Christmann is een intelligente, zelfzekere wijnbouwer, momenteel één van de belangrijkste Duitse wijnpersoonlijkheden. En eigenlijk was wijnbouwer niet de job die hij initieel voor ogen had. Steffen is van opleiding jurist, maar trad in 1994 in de voetsporen van zijn vader. De kwaliteitsopmars van dit wijndomein, dat werd opgericht in 1845, kwam snel. Onder impuls van Steffen werd enkele jaren geleden voor een biodynamische werkwijze gekozen. De vriendschap met Philipp Wittmann zit daar vast ook voor iets tussen. Sinds kort is de dochter Sophie Steffen aan het ondersteunen. Opvolging is hier geen probleem! Wat ze samen de laatste jaren klaarspelen mag indrukwekkend genoemd worden. De eerder barokke, vette stijl, heeft plaats geruimd voor enorm fijne, kruidige wijnen. Er is afstand genomen van Oechslewaarden voor droge wijnen, een grote terroir spreekt voor zich. En sinds dochter Sophie het domein heeft vervoegd is hun status als icoondomein alleen maar verstevigd. De stijl van grote finesse, die nu al enkele jaren wordt gevolgd, zet zich in de 2020 wijnen prachtig verder. In 2021 werd bovendien beslist enkel hun Erste en Grosse Lage percelen te behouden. Het domein zal toekomstig enkele hectare verkleinen om zich te focussen op grote Riesling en Spätburgunder.

Ontdek onze wijnen