Wijn zoeker

Zoek


Jülg

Wie ons gamma een beetje kent, weet dat we uit het noordelijke Pfalzgedeelte enkele toppers in het gamma hebben. Domeinen zoals von Winning, Christmann en Weegmüller zijn elk in hun klasse meer dan gereputeerd. De Pfalz is echter een groot gebied -2 de grootste wijnregio van Duitsland- en uiteraard zijn hier opmerkelijke regionale verschillen.
Met Weingut Jülg zitten we helemaal in het zuiden van de Pfalz. Zuidelijker kan echt niet, 40% van de wijngaarden van dit domein ligt zelfs in Frankrijk. Maar het is toegelaten om deze wijnen als “Pfalz” op de markt te brengen. Je zou haast kunnen zeggen dat we een beetje Elzas in huis hebben. Vandaag is deze grensoverschrijdende wijnbouw geen probleem, maar voor het verdrag van Schengen moest vader Jülg er bijvoorbeeld wel steeds aan denken zijn paspoort in de tractor mee te nemen, en waren grenscontroles een normaal gegeven.


Weingut Jülg werd in 1961 opgericht, maar het is pas echt doorgebroken toen Johannes Jülg in 2010 zijn vader vervoegde en de kwaliteit een serieuze boost gaf. Na zijn wijnbouwstudies volgde hij stage bij gerenommeerde bedrijven aan de Mosel, Ahr, Pfalz en Bourgogne. Zijn credo is duidelijk: met harde arbeid in de wijngaard, en zo min mogelijk kelderinterventie de mooist mogelijke wijnen op de markt brengen, waardoor ook de terroirverschillen van zijn wijngaarden worden aangetoond. Rode en gele zandsteen, kalk, klei en loess wisselen elkaar af. Alles is manuele pluk, en in de kelder wordt modern-traditioneel gewerkt. Het resultaat is daar en Johannes wordt thans gerekend bij de grote talenten van zijn generatie. De belangrijkste Duitse wijngids Gault-Millau is duidelijk: “Das ist Klasse, das hat Stil!”. Bijzonder knap is ook de 2de plaats in de BerlinGutsrieslingCup –het officieuze Duits kampioenschap voor instaprieslings zeg maar- , waar hij met zijn Riesling trocken 2015 een heel peloton topbedrijven achter zich liet. We volgden de wijnen al een tijdje, en met zijn 2015 staat Johannes er helemaal.


In het zuiden van de Pfalz is het -raar maar waar- koeler dan in de noorden, de pluk is er vaak ook een stuk later. Dat resulteert in wijnen die op de wip zitten tussen frisheid, precisie, vulling en mineraliteit. Een stijl die we kennen bij het bekendste domein uit die regio: Rebholz. Maar ook Johannes trekt volledig die finessekaart.


Tot slot een woordje over de zussen Weegmüller. Hun leuze is “bei Weegmüller trifft sich die Welt”, en het is inderdaad bij hen dat we ooit de eerste wijn van Johannes hebben geproefd. De openheid van Gaby en Steffi Weegmüller naar collega’s toe is een voorbeeld voor vele andere domeinen. Op elke evenement dat ze organiseren betrekken ze bevriende domeinen. Toen we onze goedkeuring over de wijn van Johannes uitten, zagen we trouwens de nodige trots in Steffi haar ogen. Johannes is één van de vele jonge wijnbouwers die Steffi in haar lange carrière heeft opgeleid.

In maart 2021 kwam de erkenning voor het talent van Johannes Jülg: Weingut Jülg werd opgenomen bij VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter).

Vinum Weinguide 2022: Weingut des Jahres in Pfalz

Ontdek onze wijnen