Wijn zoeker

Zoek


Jaargang 2011 in Duitsland

vrijdag 13 januari 2012

We moeten het toegeven: in 2010 moesten de wijnbouwers alles uit de kast halen om kwaliteit in de fles te brengen. Een moeilijke jaargang, waar ook het nodige gepoker nodig was om pas zeer laat te oogsten. Enkele domeinen zijn in hun kwaliteitsopzet met verve geslaagd. Over Wittmann, Schäfer-Fröhlich, Christmann,.. wordt met lof geschreven. Hun 2010 collectie excelleert inzake precisie, mineraliteit, densiteit,… Wijnen met veel potentieel en inhoud.

 
Enkele opvallende resultaten van onze Duitse producenten:
Am Stein, Silvaner VINZ 2010 (beste Silvaner van Duitsland – Eichelmann – 92/100)
Christmann, Riesling IDIG 2010 (beste Riesling van Duitsland – Eichelmann – 96/100)
Eva Clüsserath treedt de 3 druiven categorie binnen in Gault-Millau met daarbij heel wat lof voor haar 2010 collectie
Stefan Sander wordt in Gault-Millau bejubeld voor zijn indrukwekkend, homogene 2010 collectie
Schäfer-Fröhlich wordt met zijn 2010 wijnen in verschillende magazines bekroond tot beste wijncollectie van 2010
Wittmann mag uiteraard niet ontbreken: Morstein hoort weer bij het allerbeste wat in Duitsland aan Riesling is gemaakt…


De keerzijde was een belachelijk laag rendement. Van sommige percelen werd tot 80% minder geoogst. Op dit moment zitten we op onze laatste voorraden van 2010 Riesling, en eigenlijk kijken we al reikhalzen uit naar de wijnen van 2011, want die kondigen zich zeer goed aan. Anders, dat wel, maar weeral spannend om een nieuwe jaargang te mogen verwelkomen!


De heerlijke lente van 2011 gaf heel wat blije gezichten bij de wijnbouwers.  Vroege uitloop, maar in mei kwam de donderslag, de voor vele regio’s schadelijkste meivorst sinds 40-50 jaar. Door de heerlijke lente was de bloei in de wijngaard al vroeg ingezet. Deze vorst was dan ook de grootste ramp wat er dan kon gebeuren. In verschillende gebieden (o.a. Franken met Weingut am Stein) tot 80% totaalschade. Een financiële ramp, en dit na een jaargang 2010 waar de rendementen al een stuk lager waren.


De zomer was middelmatig, niet slecht, niet goed. Opvallend was de hogere neerlag die op dat moment niet echt een probleem vormde. Maar dat probleem werd wel groter toen einde augustus dat vochtige weer bleef aanhouden, en dit in combinatie met hevige onweders. De extreme hagel was bij momenten zeer vernietigend: delen aan de Mosel, Baden (Durbach), noordelijke Pfalz, zuidelijk en oostelijk Rheinhessen. De natuur was hard en vele wijnbouwers verloren de moed en trokken (te) snel naar de wijngaard om te redden wat er te redden viel: m.a.w. vroeg oogsten.


In de eerste helft van september kwam het keerpunt: weken aan een stuk prachtig weer. De laatrijpe soorten (Riesling, Spätburgunder, Silvaner,…) profiteerden ten volle en de echte lefgozers die bleven wachten met oogsten zijn de absolute winnaars. De botrytis die toch vaak 10% van de druiven aantastte werd door de topdomeinen perfect uitgeselecteerd en gaf vaak schitterende Auslese (en hogere) kwaliteit. Manuele pluk en streng selecteren was  het credo. De gezonde druiven met relatief hoge mostgewichten en perfecte zuurbalans laten het beste verhopen. Zowel Christmann, Wittmann als Schäfer-Fröhlich spreken van waanzinnige Grösse Gewächse. Eind maart meer nieuws hierover.


Na een jaar 2010 waar we vele wijnen moesten missen in het assortiment (o.a. Scheurebe trocken, Chardonnay van Geil –wegens niet gemaakt-, Weissburgunder van Knab –te hoge aciditeit-,…), kijken we uit naar de collectie van 2011 waar al deze wijnen in volle glorie er zullen staan. De laatste selectie wordt gemaakt begin maart op ProWein zodat we tegen de opendeur van 23-24-25 maart over een topcollectie kunnen beschikken. Duitsland is en blijft één van ’s werelds boeiendste wijnlanden.

Nieuwsoverzicht