Wijn zoeker

Zoek


Achim Niederberger: 1957 – 25.07.2013

vrijdag 26 juli 2013

Als donderslag aan heldere hemel kregen we het bericht dat Achim Niederberger geheel onverwacht is heengegaan. Hij is niet alleen een man die flink wat kapitaal in enkele Duitse topdomeinen heeft gestoken, hij had bovenal een visie waarmee hij Duitsland als wijnland mede op de kaart heeft gezet. Als eigenaar van Weingut von Winning, Basserman-Jordan en Reichsrat von Buhl, verschillende hotels en toprestaurants in Deidesheim, ging hij vele malen over de tongen. Eén van de meest besproken wijnfiguren uit de Duitse wijnscène zeg maar.


Toen hij een 15-tal jaar geleden Weingut Bassermann-Jordan kocht was snel duidelijk dat zijn actie niet beperkt bleef tot alleen maar financieel toekijken vanaf de zijlijn. Met Ulrich Mell kwam een zeer getalenteerd wijnmaker aan het roer, en spoedig volgde op het domein een toprestaurant (Ketchauer Hof, thans 1 ster Michelin), wijnbistro en luxe-hotel. De wijnen van Bassermann-Jordan stegen zienderogen in kwaliteit en herwonnen hun vroegere kwaliteitsaanzien.
Wijnraad kreeg Achim Niederberger van Hans-Gunter Schwarz, één van de meest legendarische wijnmakers ooit die met jaargang 2001 in pensioen ging.  Ze werden goede vrienden.


In 2007 kocht Achim Niederberger het Weingut Reichsrat von Buhl, en hij kon niet meer onder stoelen of banken steken dat hij van Deidesheim terug een prestigieus wijndorp wou maken. Alles was er voorhanden qua wijngaarden (met vele Grand Cru percelen), hij zorgde met zijn wijnpassie en kapitaal ervoor dat de juiste mensen op de juiste plaats terechtkwamen om door deze synergie de gekochte domeinen terug een plaats aan de top te geven. De impact van zijn investering op Reichsrat von Buhl blijft nog tot vandaag uit aangezien er een langlopend huurcontract liep met een Japanse investeringsgroep die pas onlangs verviel. Recent werd nog enoloog Mathiau Kaufmann van Champagnehuis Bollinger weggehaald om het team te versterken. Reichsrat von Buhl stond in de startblokken om mee te spelen met de grote domeinen.


Indrukwekkend is ook wat hij met Weingut Dr. Deinhard heeft verwezenlijkt. In 2007 kocht hij dit domein dat wat op de dool was en doopte het om tot “von Winning”. Een getalenteerd team werd samengesteld, wijngaarden gesaneerd, nieuwe kelder gebouwd en een in het begin controversiële keuze voor (relatief nieuw) houtgebruik met Riesling. De wijnpassie van Achim Niederberger werd nog duidelijker toen bleek dat hij von Winning alle tijd wou gunnen om te groeien. Maar die kwaliteitsgroei was zo spectaculair dat von Winning nu al tot het allerbeste qua droge Riesling in Duitsland wordt gerekend. Zijn paradepaardje zeg maar, dat hij onder de hoede van Stephan Attmann plaatste. Op het domein kwam een schitterende bistro (Leopold) en ernaast staat sinds mei dit jaar het schitterende hotel Kaisergarten, eveneens van Achim Niederberger.


Nu hij Basserman-Jordan, Reichsrat von Buhl en von Winning bezit kan je zeggen dat de cirkel ergens rond is, tot midden de 19de eeuw waren deze 3 domeinen ook onder de hoede van 1 eigenaar. Het is een drama dat hij het einde van die cirkel maar heel kort heeft kunnen meemaken, en dat hij een vrouw en 5 kinderen nalaat. We kennen Achim Niederberger niet persoonlijk, wel het team van von Winning en daar is de verslagenheid bijzonder groot. En ondanks we Achim Niederberger niet persoonlijk hebben gekend, is duidelijk dat een grote Duitse wijnpersoonlijkheid veel te vroeg is heengegaan. Daarvan getuige ook de vele reacties van journalisten, wijnbouwers,… Hij had nog zovele plannen en idealen. We kunnen alleen maar hopen dat zijn levenswerk wordt verdergezet.


Informatie deels afkomstig van www.captaincork.com

Nieuwsoverzicht