Wijn zoeker

Zoek


Bezoek aan Birgit Braunstein

vrijdag 5 september 2014

Zoals steeds is het terplekke bezoek van een domein de beste manier op de filosofie en werkwijze te leren kennen. Einde augustus trokken we 3 dagen naar de regio rond de Neusiedlersee, in het oosten van Oostenrijk en kwamen met heel wat kennisbagage terug. Birgit Braunstein is niet alleen een getalenteerd wijnmaakster, ze is ook 1 brok charme. Laat je even meeleiden door de fotoreportage.

DSC_0001 (2)

Haar domein ligt in Purbach, aan de westzijde van de Neusiedlersee. Neusiedlersee is een groot, ondiep meer helemaal in het oosten van Oostenrijk. Delen rond het meer zijn Unesco werelderfgoed, wegens het unieke landschap. Fauna en flora zijn er ook bijzonder.

DSC_0006

 Zicht van boven op de wijngaarden. De lager gelegen wijngaarden zijn kalkrijk (ideaal voor o.a. Chardonnay, Pinot Noir en Blaufränkisch). De hoger gelegen percelen bestaan uit ijzerrijke leisteen. Hier heeft Birgit Zweigelt en St-Laurent staan. In de verte zie je de Neusiedlersee. Je kan een deel of geheel met de fiets errond rijden, resp. 80 en 120 km. Wij volgden 1 dag de eerste optie en waren onder de indruk van de diversiteit en de pracht van de omgeving.

DSC_0008

 Klaar voor een aperitief in haar Saint-Laurent wijngaard.

Aan de overzijde van het meer, waar Birgit geen wijngaarden heeft, zijn de wijngaarden vlakker. De bodem is er zwaarder, met ook vele zandstroken. Daar liggen beroemde dorpen zoals Illmitz, bekend voor schitterende zoete wijnen (denk maar aan de gekende domeinen zoals Kracher en Tschida).

DSC_0012

 De droge wijnen van de oostzijde zijn voller en zachter, de wijnen van de westzijde (waar Birgit haar wijngaarden heeft) zijn lichter, mineraler en preciezer.

DSC_0035

 Birgit werkt al jaren biodynamisch. Haar respect voor de natuur gaat ver. Zo heeft ze voor al de oppervlakte die ze voor haar kelders, hangars, ea nodig heeft terreinen tussen de wijngaarden waar ze de natuur haar gang laat gaan. "Wildwux" heeft dat dan, waarnaar ze 1 van haar wijnen heeft genoemd.

DSC_0041

 Leisteen in de hoger gelegen wijngaarden

DSC_0046

Links wijngaard van een collega, rechts haar wijngaarden. Duidelijk verschil tussen conventionele en biodynamische werkwijze. Wat je op de foto niet kan zien, maar wel frappant is: de bodem links was bijna beton, haar bodem was veel losser.

DSC_0054

 Trots in haar Goldberg wijngaard. Hier staat haar oudste Zweigelt. De wijn hiervan wordt beschouwd als één van Oostenrijks mooiste wijnen van deze druif

DSC_0057

Het veld waar ze samen met Thomas Schwarz van wijndomein Kloster am Spitz compost aanmaakt.

DSC_0061

 

DSC_0065

Sinds enkele jaren maakt Birgit ook wijnen in amforen. De Blaufränkisch Magna Mater is zowat het beste dat we ooit van deze druif hebben geproefd.

DSC_0068

 Het domeingebouw is een lang gebouw, met verschillende open binnenruimten. De achterzijde vormt tevens de oude vestigingsmuur van het dorp Purbach. Getuige daarvan zijn de oude schietgaten.

DSC_0071

 

DSC_0072

Stukken kalksteen uit de lager gelegen wijngaarden, met duidelijk afdrukken van fossielen.

DSC_0076

 De leisteen uit de hoger gelegen wijngaarden.

DSC_0078

 Oxhoft, een fantastische cuvée van Blaufränkisch, Zweigelt en Cabernet Sauvignon. Te proeven tijdens de degustatie van 3-4-5 oktober in Merchtem. We mochten ook de 2003 degusteren, en bewees de grote bewaarcapaciteit.

DSC_0082

Magna Mater, Blaufränkisch uit de amforen. Waanzinnige wijn, één en al finesse. Helaas niet goedkoop...

DSC_0144

 Goed omringd!

Nieuwsoverzicht