Wijn zoeker

Zoek


Vanaf oktober: Candialle uit Panzano (Chianti)

dinsdag 6 september 2016

Einde augustus trokken we ons een weekje terug in Panzano, hartje Chianti. Het is eens iets anders dan Duitsland smile-emoticon:-) We leerden het dorp op alle vlakken kennen: de legendarische slagerij van Dario Cecchini, een nog echte schoenenmaker, een fijne markt, het kleine en gezellige historische centrum… We genoten er van de lokale producten, de rust en de betoverend mooie omgeving. Maar vooral hebben we ons idee over Chianti drastisch moeten bijstellen. Vooral op het vlak van stijl. Panzano geeft voor ons het meest afwijkende type dat we in deze regio kennen. Wijnen uit Panzano zijn een stuk fijner, maar ook meer gestructureerd en hoger in frisheid dan gangbaar in Chianti. Dat maakt dat ze tijd nodig hebben, in het glas en in de kelder. De galestro bodem (type leisteen), de hogere ligging van de wijngaarden, het biologisch werken van quasi alle domeinen,… Het draagt allemaal bij tot die aparte stijl. De omgeving is een postkaart en het ene topdomein ligt naast het andere. Bekendste is uiteraard Fontodi, met een terechte dijk van een reputatie.

Wij trokken echter naar het zuiden van het dorp en ontmoetten er de Duitse Josephin Cramer en haar Finse man Jarrko Peränen. Hij Finse socioloog, zij dochter van de Warstein brouwerij uit Sauerland. Beiden werder ze verliefd op wijn en de regio en samen kochtten ze in 2002 Candialle, een destijds oud familiedomein is. Ze hebben quasi alles gerooid bij overname omdat de wijngaarden niet naar hun zin waren, en hebben het domein uitgebreid naar de huidige 12ha. Ze werken volledig biologisch (ook eigen compost), en wanneer je ze spreekt voel je de liefde voor de natuur en hun omgeving. Sangiovese komt enkel op de galestro bodem, de andere bodemtypes worden bestokt met een minimale aanplant van Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malvasia Nera en Canaiolo. De helft van de wijngaarden is aangeplant als “bush vines” (albarello). Hun stijl is o zo elegant en vol finesse. Structuur (tannine en aciditeit) hebben ze zeker, dat maakt ze klaar voor een lange toekomst. Wijnen die groeien door open te staan, met een duidelijke mineraliteit. Wijnen die ook vragen om ermee bezig te zijn, dat maakt ze net zo boeiend. Geen instant fruitbommen, wel subtiele wijnen die elke keer weer een andere nuance tonen. Je leest het: Panzano heeft als unieke enclave in Chianti indruk gemaakt. En met Candialle brengen we een stukje van deze indruk naar België. Te ontdekken vanaf de opendeur in oktober te Merchtem.

En weer moeten we de zussen Weegmüller dankbaar zijn, ze zijn bevriend met Josephin, en regelden het eerste contact. Geef Gaby en Steffi een Oscar voor hun openheid. Topmadammen zijn het. Onze passie en liefde voor wat Duitsland als wijnland geeft zal altijd de basis vormen in ons gamma, maar er zijn nu eenmaal zaken waar je niet omheen kan. Zoals Candialle.Nieuwsoverzicht