Wijn zoeker

Zoek


Gault-Millau 2017: Julia Bertram is ontdekking van het jaar!

zaterdag 5 november 2016

We moeten het toegeven: het uitkomen van de "Weinguide Gault-Millau" is ook voor ons een spannend moment. Dit is de belangrijkste Duitse wijngids en is toch een beetje een graadmeter van de hierarchie onder de domeinen in Duitsland. Niet dat we onze keuze van domeinen erdoor laten leiden, maar het geeft toch een bepaalde voldoeding wanneer onze ideeën daar worden bevestigd.

Duitsland is onze grote wijnpassie, en in die optiek bevinden we ons maandelijks tussen de wijngaarden van onze Oosterburen. Je voelt en hoort veel meer terplekke. Julia haar wijnen leerden we begin dit jaar kennen en waren diep onder de indruk van haar eerste collectie. Die indrukwekkende eerste jaargang van Julia is de Gault-Millau ook niet ontgaan, want prompt krijgt ze één van de belangrijkste titels in Duitsland: "Ontdekking van het Jaar". Trouwens, Johannes Geil kreeg deze titel in de gids van 2004, Alexander Laible in de gids van 2009. Mogen we dan stellen dat we een neus hebben voor jong talent in Duitsland? 3 keer waren we de Gault-Millau voor.

Wat schrijft de gids:

"Julia Bertram, geboorte 1989, was enkele jaren geleden de 64ste Duitse Wijnkoningin en toont met haar eigen wijndomein dat ze niet alleen theoretisch veel over wijn weet, maar dat ze ook haar kennis fantastisch in praktijk kan omzetten. In 2013 maakte ze een miniscule hoeveelheid, maar met 2014 toont ze wat voor een gigantisch talent ze is!"

In de Gault-Millau is een ranking van 1 tot 5 druiven. Bij de enkele domeinen die 5 druiven kennen ("wereldklasse domeinen") kan zich Schäfer-Fröhlich sinds deze week ook rekenen. De grootsheid van Tim zijn wijnen is intussen niet meer te ontkennen. Wat Tim maakt, is bij het allerbeste wat deze planeet aan Riesling heeft te bieden.

Maar wat ons ook plezier doet is het stijgen in ranking van Eva Fricke, Stefan Sander en Johannes Jülg. Alle drie staan nu op 3 druiven.
We hebben al meermaals geschreven dat Eva met 2015 haar mooiste collectie totnogtoe heeft gemaakt, en dan is het niet meer dan normaal dat ze hogere regionen in de ranking opzoekt. Stefan Sander is al jaren een huis van vertrouwen. Dit oudste biologische domein van Duitsland is zo constant in kwaliteit, jaar in jaar uit. Deze derde druif is een mooie bevestiging van zijn werk.
De jongste aanwinst in ons gamma, Johannes Jülg, zagen we al jaar na jaar sterker presteren. De wijnen wonnen jaarlijks aan precizie, finesse en expressie. Zijn talent kwam er met jaargang 2015 helemaal door. En nadat we van hem qua rood 2015 op vat hebben geproefd, weten we zeker dat we met dit domein een topreferentie in ons gamma erbij hebben.

Weingut SANDER (naar 3 druiven):
"Hier is vooral aan intensiteit en expressie gewonnen, zonder dat de wijnen 'gemaakt' zijn. In tegendeel: de wijnen stralen rust, zuiverheid en de ziel van de biodynamische wijnbouw uit. Stefan Sander is geen veelprater, maar wat hij zegt houdt steek. En wat hij maakt eveneens! En dat is ons een derde druif waard."

Weingut JÜLG (naar 3 druiven):
“De wijnen van Johannes Jülg hebben intussen een echt eigenzinnige stijl aangenomen, die men het beste onder de noemer 'straf', 'puur' of ook onder de brede benaming van 'mineraal' kan plaatsen.
Alles bij elkaar een collectie die het vakmanschap onderstreept, en bovendien in een stijl die je niet snel in de Pfalz zal vinden.”

EVA FRICKE (naar 3 druiven):
“De 2015 Rieslings van Eva zijn speels, zonder hardheid en met een diepte en complexiteit die we die jaar zelden in Rheingau hebben geproefd.”¨

EVA CLÜSSERATH (naar 3,5 druiven):
“Eva maakt haar wijnen in een heel eigen, haast Saar-achtige stijl. De Rieslings zijn speels, delicaat, haast broos. Van jaargang 2015 stelt ze een grandioze collectie van puristische Rieslings voor.”

SCHÄFER-FRÖHLICH (naar 5 druiven – hoogste score en staat voor “wereldklasse”):
"Wanneer je op zo hoog niveau zoals Tim Fröhlich werkt, is het haast ondenkbaar dat er jaar na jaar nog een trapje niveau bijkomt. Toch is het Tim in 2015 met de vingers in de neus gelukt. (…) Vanaf de basiswijn wordt alles spontaan vergist en niemand aan de Nahe beheerst dit beter. De perfectionist uit Bockenau slaagt er zo in verbluffende wijnen te maken."

Al ‘onze’ andere domeinen behouden hun status en volgende domeinen krijgen bovendien een extra positieve beoordeling:

KNAB: Spätburgunder Barrique bij de 10 beste p/q Spätburgunders van Duitsland
SHELTER WINERY: Spätburgunder 2014 eveneens bij de 10 beste p/q Spätburgunders van Duitsland
ADENEUER: Samen met Stodden de beste collectie 2014 aan de Ahr. De stijlverandering sinds 2-3 jaar naar meer finesse en lichtvoetigheid blijft ook bij Gault-Millau niet onopgemerkt.
CHRISTMANN: Samen met Schäfer-Fröhlich in de top 10 van de beste droge Rieslings van 2015

Nieuwsoverzicht