Wijn zoeker

Zoek


Een eerste indruk van 2018 bij Julian Haart (Mosel)

zaterdag 16 februari 2019

2018 werd alom bejubeld door de wijnboeren en de pers maar is dat wel terecht. We hebben in het verleden nog andere (warme) jaargangen gekend die enorm bejubeld werden bij release maar bij veroudering helaas wat minder groots bleken. Snelle evolutie alsook zware en vermoeiende wijnen waren hun deel.

We zijn gespannen en verwachtingsvol terwijl we door de majestueuze Goldtröpfchen-wijngaard naar beneden rijden richting de brug over de Moezel. Bij aankomst aan zijn huis in het dorpje Piesport worden we hartelijk begroet door Julian en zijn vrouw Nadine en na een kort gesprek gaan we meteen over tot de hoofdzaak van de dag, het proeven van de vatstalen 2018. Er wacht ons een line-up van 6 droge en 5 zoetere wijnen.

Bij de droge wijnen wordt onze vrees voor een gebrek aan zuren meteen de kop ingedrukt wanneer we de wijnen proeven. De zuurwaarden liggen allemaal tussen de 8,5 en de 9,5 g per liter. Dit gecombineerd met een rigoreuze groene oogst (rendementen bij de topwijnen overstijgen de 20 hl/ha niet) en de spontane vergisting en je krijgt wijnen met veel extract, rijp fruit maar ook een enorme frisheid die je telkens weer naar een volgende slok doen verlangen.

Bij de zoetere wijnen zijn de zuurgehaltes zo mogelijk nog hoger met waarden die variëren van 11 tot 12,5 g per liter. Deze hogere zuurwaarden worden natuurlijk gecompenseerd door de extra restsuiker die een kabinett of spätlese van nature nodig hebben. Hogere prädikaten maken was in 2018 evenwel moeilijk volgens Julian omdat de rijpheid in de laatste weken van september en de eerste weken van oktober enorm steeg maar tegelijkertijd was er ook een terugval in de zuren merkbaar waardoor hij wijnen zou moeten maken die te vet en te onbehouwen zouden worden.

Persoonlijke favorieten uit de line-up zijn de Moselriesling waar de spontineus nog wat merkbaar is maar die ook een witfruitige en gebalanceerde indruk geeft met fijne bittertjes op de afdronk. Verder kan ook de Ortswein uit Piesport nu al imponeren door zijn rijke neus en open smaakprofiel. Bij de zoete varianten heeft de Öhligsberg kabinett Alte Reben onze voorkeur. Deze wijn wordt gemaakt van stokken die meer dan een eeuw geleden aangeplant werden in het koelste gedeelte van de wijngaard en die een mooie kruidigheid vertoont gecombineerd met rijp steenfruit. De restsuiker in deze wijn zit rond de 45 g per liter maar de 12 g zuren per liter compenseren dit ruimschoots waardoor je nimmer een plakkerig mondgevoel krijgt en de frisheid steeds de bovenhand haalt.

De grote attractie dit jaar was natuurlijk  de eerste jaargang van Julian zijn wijnen uit Rheinhessen. Samen met Klaus Peter Keller heeft Julian het plan opgevat om hun wijnhorizonten te verruimen en elk in de andere zijn wijnregio wijnen te beginnen maken. Keller huurt dus een perceel van Julian (in de Piesporter Schubertslay) en Julian least een perceel oude Rieslingstokken van Klaus Peter Keller in de Grosse Lage Nieder-Flörsheimer Frauenberg. De wijnen presenteren zich momenteel nog ietwat gesloten maar tonen duidelijk een mooi potentieel. De Ortswein bezit een enorme puurheid waarbij de neus eerder aan groene kruidigheid doet denken terwijl de mond rijpe citrus en witte perzik paart aan frisse zuren. De Frauenberg zelf zit eerder in een rijkere stijl met de typische spontineus, zelfs een beetje tannines maar ook weer die pure fruitexpressie met een enorme minerale diepte.

Zoals u kan lezen was onze trip naar de Moezel en de ontmoeting met Julian en zijn collectie wijnen uit 2018 een succes. Jaargang 2018 is in de handen van de goede wijnmaker die op het juiste moment geplukt heeft en de zuren weet te bewaren een oogst uit de duizend. Later deze maand gaan we een rondreis doen langs vele van onze domeinen in Duitsland en nadien kunnen we een nog accurater beeld scheppen van deze jaargang. We kijken er al naar uit!

Nieuwsoverzicht