Wijn zoeker

Zoek


Lentedegustatie te Merchtem op 28, 29 & 30 maart

donderdag 6 maart 2014

Vrijdag 28 maart van 18-22u
Zaterdag 29 maart van 10-18u
Zondag 30 maart van 11-18u
 

Vinikus&Lazarus winkel Merchtem, Spiegellaan 26, 1785 Merchtem

Aanwezig:
Gaby Weegmüller (Wgt. Weegmüller / Pfalz)
Sandrine Castets (Domaine Viret / Rhône)

KLIK HIER VOOR EEN DOWNLOAD VAN DE PROEFLIJST

Uiteraard worden tijdens de lentedegustatie onze klassiekers uit Frankrijk & Italië voorgesteld, en dit uit de mooie jaren 2010, 2011 & 2012. Sandrine Castets van Domaine Viret zal zelf aanwezig zijn om hun meer dan aparte wijnen te laten proeven. Met de bijzondere Sylibre VI op kop!


Belangrijk voor onze eerste degustatie van het jaar zijn de speelse lentewijnen, zowel in wit als rood. Een trip naar Duitsland was daardoor een must om quasi alle onze domeinen te bezoeken. Begin maart proefden we in 3 dagen ruim 200 wijnen om zo een beter inzicht in 2013 te krijgen. En wat we al dachten, is nu bevestigd: we kunnen niet van een homogene jaargang spreken. Onze taak om de mooiste zaken van deze jaargang te selecteren en daar zijn echt pareltjes bij. In april stellen we een uitgebreid oogstbericht op, dat samen met de lijst van onze geselecteerde Grosse Gewächse 2013 online zal komen. Voor dit oogstbericht is ons bezoek einde maart aan de vakbeurs ProWein (Düsseldorf) belangrijk. Alles samen zullen we dan een accurate blik hebben op 2013.


2012 was zo een mooie jaargang in Duitsland, daardoor hebben we ook het geluk om nog heel wat wijnen ervan te hebben en zelfs te kunnen bijkopen. Eva Fricke haar Rheingauer 2012 is er bijvoorbeeld terug bij. Een niet opgenomen reservatie van haar importeur in Hong Kong, en we zijn maar al te blij dit te kunnen overnemen. Bij von Winning was 2012 hun beste jaar totnogtoe en daar zullen zelfs nog extra knappe Rieslings van beschikbaar zijn zoals de schitterende Ortswein Deidesheimer en de Erste Lage Ölberg.
Ook van Schäfer –Fröhlich hebben we nog Riesling Vulkangestein, en van Wittmann komen onze laatste flessen Westhofener 2012 op tafel.


Wat zijn dan onze highlights in wit van 2013?


Dat is in het instapgamma zonder twijfel Weingut Geil. Wat een stabiliteit jaar in jaar uit! Zeer pure wijnen, met opvallende vulling en schitterende expressie. We waren verbluft en stellen dat in die prijsklasse Weingut Geil zonder twijfel 1 van Duitslands allerbeste domeinen is. Ook de nieuwe jaargang huiswijn (Norden 49) is de sterkste in 3 jaar. Ditmaal een cuvée van Silvaner, Weissburgunder en een tik Müller-Thurgau voor de speelsheid. Dit, samen met Johannes zijn rode wijnen van 2012 (met een nieuwe super sappige instap Späburgunder van nog geen €10), maakt de wijnen van Geil meer dan ooit het fundament van ons gamma.


En voor velen lang verwacht: de Frühburgunder Goldkapsel 2012 zal in primeur worden voorgesteld!


Verder waren we verbaasd van de 2013ers van Weegmüller. Al tijdens de herfst liet Steffi weten dat ze na 30 oogsten geen reden tot paniek heeft. Met al haar ervaring en talent heeft ze wijnen voorgesteld die bij bepaalde soorten zelfs 2012 nog overtreffen. En het meest gelukkig zijn we met een nieuwe instap Weissburgunder. Deze 2013 die voor €8,90 zal worden aangeboden, is een voorbeeld van inhoud, sappigheid en speelse fruitigheid.


Nog te vroeg om nu al voor te stellen, maar zeker voor de degustatie van mei in het oog te houden, zijn de 2013 Rieslings van Steffen Christmann. Over de gehele lijn onze winnaar van 2013. Grote wijnen. Moderate alcohol (11,5 à 12,5), maar veel extract en perfecte rijpheid.


Andere ontdekkingen/toppers voor de degustatie (een kleine greep):


Gehring Vollmond 2013 – Een heerlijk soepele, sappige rode wijn.
Gehring Grauburgunder alte Reben 2013 – Wat een elegantie voor Pinot Gris!
Sander Trio 2013 – Een leukerd! Fijn geparfumeerd (tikkel Morio Muskat zorgt daarvoor) en verfrissend.
Fritsch 2013 – Onze Oostenrijks domein heeft getoond dat 2013 op minstens dezelfde hoogte als 2012 kan staan met zelfs nog een sterkere aroma-expressie. Vooral de Steinberg Grüner Veltliner is een juweeltje.
Verder am Stein Rosamunde, Muschalkalk Silvaner en een grootse Silvaner Auslese uit het jaar 2012.
SDe zoals steeds sappige Riesling alte Reben van Alexander Laible en zijn geweldige Rosé. 
En vele anderen…

 Nieuwsoverzicht