Wijn zoeker

Zoek


Degustatie in de Melkerij op 11 november (Veltem-Beisem nabij Leuven)

zaterdag 27 oktober 2012

Op zondag 11 november ontkurken we weer een collectie van een 80-tal wijnen.

Het is weer bijna zover: onze najaarsdegustatie in De Melkerij. Na onze drukst bezochte degustatie ooit begin oktober in Merchtem hebben we een mooi beeld van de reacties op onze najaarscollectie. Heel wat bijval kregen de wijnen van Montirius. Je kan ze gerust wat atypisch Vacqueyras en Gigondas noemen, omwille van hun puristische elegantie en opvallende frisheid, maar laat dat net hun sterkte en eigenheid zijn. Zelden hebben we zo een succesvolle introductie van een nieuw domein meegemaakt.


Wat ook staat als een dijk, is de Rieslingcollectie 2011. Helaas zijn een aantal toppers al uitverkocht (Wittmann en Schäfer-Fröhlich), maar er zijn er nog vele anderen die bulken van frisheid, mineraliteit en zuiverheid. En als we naast de Rieslings ook een bijzondere tip mogen geven: probeer eens de verschillende Weissburgunders. Je zal verstelt staan van de stijlverschillen. Weissburgunder heeft iets van een kameleon: kan zowel haast een Rieslingstijl, als een Chardonnaystijl zijn, afhankelijk van terroir, al dan niet houtopvoeding en “recept” van de wijnmaker.


Blij zijn we ook dat Hans-Bert Espe van het piepkleine Shelter Winery aanwezig zal zijn. Hans-Bert heeft onze kijk ooit op Duitse Pinot Noir echt veranderd. En nog altijd horen zijn eigenzinnige, haast fragiele en bijzonder expressieve wijnen tot het beste wat we kennen aan Pinot Noir in Duitsland. Zijn productie is miniem: slechts een 10.000 fl, en het mag dan al een wonder zijn dat het toonaangevende internationale wijnmagazine Decanter een oog op de wijnen van Shelter Winery heeft laten vallen. De 2008 Pinot Noir staat op plaats 6 in een lijst van 18 tips qua Duits toprood.


En wie nog rode wijnen voor dit herfstseizoen zoekt kan naast Montirius ook zijn of haar gading vinden bij de beresterke wijnen van Khalkhal-Pamiès. De “instap” Kalys is nog nooit zo intens geweest, en de Plaisir de Lys blijft één en al drinplezier. En Viret mag dan een klassieker zijn, de 2010 Renaissance is na de rijke en zwoele 2009 terug de elegantie zelve. Samen met de indrukwekkende 2009 Maréotis duidelijk Viret op zijn best.


…en dan vergeten we nog heel wat andere wijnen. Het loont dus de moeite om de komen proeven op 11 november in de Melkerij.


KLIK HIER VOOR EEN DOWNLOAD VAN DE DEGUSTATIELIJST

De Melkerij, Kerkstraat 22a, 3020 Veltem-Beisem van 12-18u (nabij Leuven)

Nieuwsoverzicht