Wijn zoeker

Zoek


Montirius (Vacqueyras): nieuw bij Vinikus&Lazarus

dinsdag 11 september 2012

Montirius wordt geleid door 2 van de meest intelligente en bodemvaste wijnbouwers die we kennen: Eric en Christine Saurel zijn begaan met de natuur in hart en nieren, en ze zijn erin geslaagd om op alle vlakken een zeer goed lopend domein in Sarrians (Vacqueyras) uit te bouwen. Eigenlijk kennen we ze al lang, er rijpen nog enkele wijnen van eind de jaren 90 in onze kelder, maar op één of andere manier hadden we een extra portie toeval nodig om de stap tot samenwerking te zetten. Die stap kwam er in augustus 2012. We herproefden heel het gamma en stelden met blijdschap vast dat het gamma zeer homogeen is, met een opvallende frisheid en elegantie in alle wijnen. Wijnen die uitblinken door puurheid, maar steeds weer die opmerkelijke kracht die nooit overheersend is. Evenwicht is het credo.


Toen we het domein voor de eerste keer bezochten (dat moet 2000 of 2001 zijn geweest) hadden ze nog geen eigen kelder. Eric reed ons zelfs naar de locale coöperatie om de wijnen in gisting te laten proeven. Ze huurden hier enkele vaten. Hij liet duidelijk verstaan dat dit een situatie was die niet houdbaar was. Sinds ze in 1996 waren overgestapt naar biodynamie, was het plan daar om een  eigen kelder te bouwen, maar het duurde tot in 2002 vooraleer ze daarover beschikten. En die kelder mag gerust indrukwekkend genoemd worden. Wanneer je het domein oprijdt, zie je slechts het bovenste gedeelte, want het gebouw gaat tot enkele verdiepingen lager in de grond. Geen enkel houten vat zal je er vinden, enkel beton zonder epoxylaag. Dit met het oog om harmonieuze, pure wijnen te hebben zonder houtinvloed. Verder wordt al het gebruikte water zelf gereinigd in een groot plantenveld, en in het bos wordt eigen compost aangemaakt.

Montirius is geen klein domein, met 55ha en een productie van 200.000 fl horen ze tot de grotere familiedomeinen, maar hun visie en werkwijze maakt ze zo anders, en eigenlijk heb je het gevoel met een kleinschalig domein te maken te hebben omdat ze oog hebben voor elk detail in elke wijngaard. Wanneer je met Eric en Christine door hun vele wijngaarden wandelt, dan merk je pas hoe verschillend die allemaal zijn. Elk perceel kent niet alleen een andere druivensamenstelling, de bodem kan enorm van locatie tot locatie verschillen. En dan zijn er nog zaken die ze zelf niet kunnen verklaren. Eén van hun topwijnen (Le Clos) komt van het perceel rond hun woning en kelder. Op papier zou dit geen topterroir zijn, en toch komt er jaarlijks zowat hun beste wijn vandaan. “Misschien door de extra aandacht, en onze aanwezigheid, wie weet” .


Montirius is een domein om van te houden, om te bezoeken ook, want dat geeft pas inzicht in hun passie, in hun levensproject. Eric en Christine zijn niet alleen begenadigde wijnbouwers, het zijn warme mensen, die denken aan een gezonde lange termijnvisie. Het mag duidelijk zijn: we zijn trots deze wijnen te mogen vertegenwoordigen.

De wijnen van Montirius zijn beschikbaar vanaf einde september. Alle info omtrent de wijnen ontdek je hier. Uiteraard zal het gamma te proeven zijn tijdens de degustatie van 5-6-7 oktober in onze winkel te Merchtem.

Nieuwsoverzicht