Wijn zoeker

Zoek


Onze wijnen in de pers

maandag 7 juli 2014

Altijd fijn dat er wijnen uit het gamma perslof krijgen toegezwaaid. We beginnen met Vinography, die na een degustatie van maar liefst 75 Oostenrijkse Blaufränkisch wijnen de Leithaberg Blaufränkisch van Birgit Braunstein met 9,5/10 helemaal bovenaan plaatst. De reden waarom wij voor deze wijn vielen, was de grote finesse, het fluwelen mondgevoel. Net dat wordt ook door Vinography geloofd. €21,90.

2011 Weingut Birgit Braunstein Blaufränkisch, Leithaberg DAC, Burgenland, Austria
Medium to dark garnet in the glass, this wine smells of gorgeous mulberry forest floor, and ried flowers. In the mouth, gauzy tannins drape diaphanously around a core of mulberry fruit scented with lilacs. Fantastic acidity and great length. Hints of citrus emerge in the finish. Outstanding and utterly compelling. 13.5% alcohol.

Verder was Alain Bloeykens in Het Nieuwsblad begin juni onder de indruk van 2 Riesling:

von Winning, Riesling WIN WIN 2012 €11,90
Het Duitse "Toscane", zo wordt de Pfalz ook wel genoemd, met dank aan een microklimaat. Het wijndomein von Winning, een huis met flink wat traditie, daterend uit 1848, bevindt zich in het centraal gelegen dorpje Deidesheim. Een dorp dat terecht prat gaat op enkele uitstekende wijngaarden net zoals deze Riesling Win Win, gemaakt van rieslingdruiven afkomstig uit verschillende percelen die vakkundig geblend werden. Net die mix maakt deze wijn zo veelzijdig. Op-en-top biologisch geteeld, geen hightechsnufjes in de kelder maar de natuur optimaal haar gang laten gaan. Het resultaat? Een rijk gestoffeerde riesling, intens geurend, eerst floraal, nadien meer exotisch fruit zoals mango en passievrucht, spannend en levendig in de mond, blijft goed fruitig met tintelend fris in de finale.

Eva Clüsserath, Riesling trocken Steinreich 2012 €15,50
De Mosel zal wel altijd onlosmakelijk verbonden blijven met riesling. Vroeger vaak zoet getint, goedkoop en vooral inhoudloos. Vandaag iets duurder maar de kwaliteitsrevolutie die door deze streek geraasd heeft is verbazingwekkend. Eva Clüsserath is één van de exponenten van die nieuwe generatie wijnbouwers: haar wijndomein telt slechts 4 ha maar op de erg steile wijngaarden van de oevers van de Mosel is wijn verbouwen hard labeur. Deze Riesling Steinreich is gemaakt van oude stokken en dat vertaalt zich in flink wat concentratie in het glas. Charmerende neus met aroma's van rijpe citrusvruchten, sinaasappelschil en fijne minerale tonen, goed strak en rechtlijnig in de mond, veel smaak en textuur met doortastend zuur dat voor evenwicht en verfijning zorgt. Een elegant, zeg maar vrouwelijk getint glas riesling voor bij gegrilde tong- of kabeljauwfilets.

Luc Meyermans van Het Laatste Nieuws kon de Geil, Silvaner trocken 2013 meer dan smaken;

Weingut Geil - Grüner Silvaner Trocken - Rheinhessen 2013 €7,30
Silvaner is een vaak onderschatte druif, die eerherstel verdient. De regio Rheinhessen heeft er de grootste aanplant van in Duitsland. Meermaals bekroond wijnmaker Johannes Geil weet er wel weg mee. Meteen plezierig: zomerse neus van citrus, perzik, peer en groene kruiden. Zachte smaak, niet te zuur en tikje pittig in de afdronk. Bij een quiche lorraine
of kip met citroen.

Nieuwsoverzicht