Wijn zoeker

Zoek


2012 in Duitsland

woensdag 3 juli 2013

Dat Duitsland in het laatste decennium gezegend is met verschillende schitterende jaargangen, daar kunnen we alleen maar van genieten. Wanneer we spreken met de wijnbouwers, dan is duidelijk dat 2006 eigenlijk de laatste echt mindere jaargang is, maar daarna was het een parade aan mooie tot zelfs grote jaargangen. 2007, 2009 en 2011 waren de eerdere warmere jaargangen met wijnen die snel hun openheid presenteren, maar nog altijd over een schitterend bewaarpotentieel beschikken. 2008 en 2010 waren de zogenaamde “koelere” jaargangen. Jaren waar stalen zenuwen van de wijnbouwers worden verwacht, maar ook jaren waar topwijnbouwers op ‘kicken’, want daar maken ze zonder blikken en blozen het onderscheid en tonen ze hun klasse als geniale rieslingmakers.


En 2012? Een jaargang die zeer droog begon, maar dat was op zich geen probleem. De winter was vochtig en de watervoorraad in de bodems was flink aangevuld. Pas einde mei kwam een eerste echte regenperiode. Daardoor verliep de bloeseming niet optimaal, waardoor geen compacte druiventrossen werden gevormd, maar eerder losse trossen met minder druiven. Ook dat vormt verre van een probleem, voor de wijnbouwers is dat een natuurlijke beperking van het rendement, en dat kan enkel de kwaliteit ten goede komen. De zomer was vaak warm, maar ook vochtig. Laatrijpe rassen zoals Riesling hadden hier weinig last vast, en vanaf einde september werd de start van een schitterende nazomer ingeluid. Zonnige, droge omstandigheden overdag en koele nachten. Riesling kon rustig rijpen naar de oogst. De druiven voor de Grosse Gewächse werden pas einde oktober en begin november geplukt onder een stralende zon en met een ideaal alcoholpotentieel tussen 12 en 13°. De fenolische rijpheid was bij de beste wijnbouwers perfect.


Een jaargang met wijnen die over de juiste zuurgraad beschikken, minder alcohol dan 2011, en een opvallend aromatisch profiel, en een duidelijke hogere zuurgraad. Een jaargang die bij de grote bewaarjaren kan worden gerekend. Daar waar de mindere wijnen van 2011 eerder getekend waren door een gebrek aan precisie (frisheid), zal je bij de mindere wijnen van 2012 eerder een harde, groene aciditeit merken met gebrek aan concentratie om deze hogere zuurgraad op te vangen.
Qua wijnstijl zijn 2011 en 2012 dus duidelijk verschillend.

Nieuwsoverzicht