Wijn zoeker

Zoek


Degustatieweekend 23-24-25 maart: een eerste overzicht

dinsdag 28 februari 2012

vrijdag 23 maart van 18 tot 22u
zaterdag 24 maart van 10 tot 18u
zondag 25 maart van 11 tot 18u

…in onze winkel te Merchtem (Spiegellaan 26, 1785 Merchtem)

Een nieuwe jaargang is altijd spannend: je wil proeven en ontdekken wat een wijnbouwer ermee heeft gedaan. Zeker wanneer de eerste signalen over een jaar zoals 2011 positief zijn voor Duitsland en Oostenrijk. Met het oogstjaar 2010 beschikten we slechts over een deel van ons normaal assortiment, nu zal het eerder zaak zijn het aanbod overzichtelijk te houden. Daar zijn we volop mee bezig en deze lente-opendeur is dan ook de perfecte gelegenheid om met de nieuwe jaargang kennis te maken.

Van 4 tot 6 maart trekken we naar ProWein in Düsseldorf om de laatste voorjaarsselectie te maken, daar staan quasi al onze domeinen uit Duitsland en Oostenrijk. Maar om de nieuwsgierigheid al wat aan te wakkeren, hier een lijst met zekerheden voor het degustatieweekend.

Weingut Geil / Rheinhessen
Na 11 jaar kunnen we hier echt niet omheen. Geen domein in Duitsland dat dezelfde prijskwaliteit op tafel brengt, en dit jaar in jaar uit. Niet alleen inzake Riesling, maar ook voor tal van andere druivenrassen. In wit 2011 zijn we maar wat blij dat de Scheurebe trocken er weer is. Daarnaast ook Muskateller, de instap Riesling,… Vergeten we ook de Frühburgunder 2010 niet, die proeft nu echt wel geweldig: heel open, zacht, mokka, vertederend. En alles zit in een nieuw (etiket)kleedje…


Weingut  Wittmann / Rheinhessen
De staalflessen van de 100 Hügel en kalkriesling 2011 lieten ons stil worden: Wittmann bevestigt in alle opzichten. Opnieuw een groot Wittmann jaar met ernstige, minerale wijnen. Dat belooft voor de Grosse Gewächse. Opvallend ook dat er dit jaar een schitterende instap Riesling Auslese zal beschikbaar zijn. Philipp Wittmann is één van 's werelds beste Rieslingmakers, en is voor Duitsland nu al een grote meneer.


Eva Fricke / Rheingau
Langzaam timmert ze verder. We blijven haar volgen, hoe minuscuul ook de productie. 2011 is voor haar het beste huwelijk tussen 2009 en 2010. Haar instapriesling zal er bijzijn, en dat gaan we niet te luid zeggen, de liefhebbers weten dan al hoe laat het is.


Alexander Laible / Baden
De charmante, sappige stijl blijft ook in 2011. Sinds vorig jaar oktober hadden we geen fles meer van hem, de heerlijke Rosé** 2011 en zijn meest succesvolle Riesling*** alte Reben 2011 zijn al een zekerheid. Maar zijn Chardonnay zal er ook weer bijzijn. Een collectie om in het oog te houden, zeker met het feit dat zijn wijnen jong al vaak toegankelijk zijn.


Gehring / Rheinhessen
Naast de zeer leuke, en goed droge instap Grauburgunder (Pinot Gris) onderstrepen we de kwaliteit van de Spät- en Frühburgunder van 2009. Voor dit geld (10,60) vind je geen evenknie in Bourgogne. En de 2 rieslings die er van hun uit 2010 nog zijn, proeven geweldig: Auflangen en hun "Grand Cru" Pettenthal.


Knab / Baden
De knappe Spätburgunder Barrique van het prachtige rode wijnjaar 2009 komt er eindelijk aan. In wit maken we de selectie op ProWein. We hopen, na een jaar afwezigheid, opnieuw op een dijk van een instap Weissburgunder


Fritsch / Wagram
Van hem hebben we het al het één en ander van 2011 kunnen proeven en dit zit echt heel goed. Mooie kracht, elegantie. Dit domein heeft stevige kwaliteitsfundamenten, een echt huis van kwaliteitsvertrouwen.


Pattes-Loup (Chablis) en Guillemot-Michel (Macon)
Van beiden zullen de 2010 te proeven zijn en die bevestigen helemaal wat al langer werd beweerd: 2010 is een prachtig wit wijnjaar in Bourgogne.


Joncier / Lirac
De 2007 Le Gourmand was één van de meest succesvolle rode wijnen die we ooit hebben gehad. Een wijn die bulkte van de sappigheid. Met deze 2010 doet Joncier meer dan alleen een poging om in die voetsporen te treden. We zijn echt verrukt! Niet te missen! Voor de eerste maal brengt Joncier ook een instap Rhône uit, met een gunstig prijskaartje van €7,60. De proefflessen ontvangen we gauw en met wat meeval is deze wijn ook te proeven tijdens de opendeur.


Mas de Libian / Rhône
De Vin de Pétanque is er weer. En eigenlijk is daarmee alles gezegd: de lente mag beginnen. Dit glas vol puristisch fruitplezier is op dit moment nog lekker neuveus en onstuimig, maar tegen de zomer is dat alles voloende getemd om zich te presenteren al ideale terras- en BBQ wijn. ..Alleen heeft onze voorraad van dit frivool glas zelden de zomer gehaald. Vergeet ook de Bout d'Zan 2010 niet, die begint zich te ontluiken.

Viret / Rhône
Als topper brengt Viret zijn Emergence 2007 op de markt. Grote wijn, met jaren bewaarpotentieel, maar nu al opvallend toegankelijk met mooie tannines.

Forteto della Luja / Piëmonte
Onder de indruk zijn we van de rode MonRoss (100% Barbera: de 2010 hadden we al een tijdje, maar hoe die nu proeft is werkelijk prachtig. Lichtvoetig, mooi fruit, super sappig en wat een elegantie. Daarnaast is ook de nieuwe Moscato d’Asti 2011 daar, en Le Grive 2010 doet zijn intrede. Op korte tijd is dit domein uitgegroeid tot één van onze lievelingen


…Na ProWein volgt een update van deze lijst, en plaatsen we de degustatielijst online.

Nieuwsoverzicht