Wijn zoeker

Zoek


Highlights/degustatielijst voor opendeur 4-5-6 oktober

zaterdag 7 september 2013

Klik hier voor een download van de degustatielijst

Vrijdag 4 oktober van 18-22u
Zaterdag 5 oktober van 10-18u
Zondag 6 oktober van 11-18u

In onze winkel te Merchtem (Spiegellaan 26, 1785 Merchtem)

Elli Geil-Bierschenk (Wgt. Geil) en Gaby Weegmüller (Wgt. Weegmüller) zullen aanwezig zijn.

 

1. Riesling 2012

Toppers van de gekende domeinen zullen uiteraard te proeven zijn (Wittmann Westhofener is geniaal!, Eva Fricke Lorch, Tim Fröhlich als Rieslingmaker van het jaar 2013 (Vinum Magazine) met een super Vulkangestein en Schiefergestein…), maar deze 3 Rieslings lieten ons eveneens perplex staan toen we ze proefden. En omdat ze nieuw zijn, verdienen ze wat extra aandacht!

GEIL, RIESLING ROSENGARTEN 2012 – Rheinhessen - €17,90
Dat Johannes een kei is in prijskwaliteitswijnen, dat is al jaren duidelijk. Maar ook aan de top kan hij meespelen. Deze Rosengarten Riesling is het beste wat we van Johannes inzake droge Riesling hebben geproefd. Intensiteit, lengte, bulkend van het gele fruit, sappig… Bij de degustatie ProRiesling liet deze wijn honderden wijnen achter zich, en werd uitgeroepen tot de winnaar. Kanttekening: mini-productie. Een handelaar in Duitsland en wijzelf zijn de enige plaatsen waar de wijn verkrijgbaar is. We hebben 120 fl, de wijn zal op onze oktober opendeur te proeven zijn. Elli, de vrouw van Johannes, zal zelf ook aanwezig zijn.

VON WINNING, RIESLING REITERPFAD 2012 – Pfalz - €17,50
Hier moesten we toch even gaan zitten. Wat een glas Riesling… Grosses Gewächs niveau! Dit is zo mooi, zo juist. Geen discussie mogelijk, grote Riesling van één van de beste wijngaarden van de Pfalz.

AM STEIN, RIESLING LEISTE ERSTE LAGE 2012 – Franken - €16,50
Vele wijnbouwers zijn zeer te spreken over 2012, bij am Stein is dit ongetwijfeld hun sterkste jaargang van het laatste decennium. Ze beschikken over een ijzersterk team, topterroirs en de juiste visie en dat heeft in een machtig jaar zoals 2012 geleid tot een quasi perfect plaatje. Deze Leiste Riesling is indrukwekkend. Quasi kurkdroog, power en finesse in een perfecte dans, enorm mineraal en vooral lang…. Uitgeroepen tot 2de beste droge Riesling in de Vinum Rieslingprijs, en dat is niet de minste concours. Tim Fröhlich werd er uitgeroepen als Rieslingmaker van het jaar 2013.

2. Fritsch Grüner Veltliner Mordthal en Schlossberg

Ook Karl Fritsch heeft in 2012 schitterend gewerkt en sinds 1 september zijn de langverwachte cru's uit. En die zijn echt wel machtig. Oostenrijks belangrijkste wijngids "Fallstaff" gaf beide wijnen zeer hoge scores (tot 95/100 voor de Schlossberg). Dit is Veltliner van het allerhoogste niveau. En wie de 2010 Schlossberg van Fritsch nog kent, wel deze 2012 kan er gerust naast staan!

3. Peter Wetzer uit Sopron

Dit miniscule domein uit Sopron (Hongarije, maar vlak aan de Oostenrijkse grens) staat voor passie, vakmanschap en puurheid. Je kan het woord "natuurlijke" wijn hier in de mond nemen wegens minimale sulfitage en een sappigheid en complexiteit die echt wel verteterend is, maar beter is de wijnen het predikaat "authenthiek" op te kleven. Er zal een Furmint en een Pinot Noir te proeven zijn. Van de Furmint zijn trouwens maar een 400-tal flessen gemaakt.

4. Pietro Cassina uit Piëmonte

Na dit overwegend wit geweld ook iets nieuw rood.

Nebbiolo, een druif met een koninklijke reputatie, de basis van legendarische Barolo en Barbaresco. Maar waarom halen toch zovelen van die wijnen zelden het niveau dat je ervan verwacht. En geld kosten ze allemaal. Nebbiolo kan gigantische wijnen geven, maar het ware potentieel ontluikt zich pas na jaren. De verrassing was dan ook groot toen we de Nebbiolo wijnen van Pietro Cassina proefden, een goede vriend van Franco Penna (Cascina Barisel). Wat was dit een verademing om te proeven. Niet alleen zijn de wijnen op en top Nebbiolo (structuur, tannine, zuren, heerlijk geparfumeerd), maar kosten ze nog niet de helft van wat je gemiddeld in de luxe appellaties zou betalen, en zijn ze ondanks hun "jeugd" al mooi toegankelijk.

5. Onze rode huiswijn "Sud 43", nu onder de hoede van Montirius

Toen we einde 2011 het idee kregen om een huiswijn in onze filosofie te creëren, dan zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Het was van de meet af aan duidelijk dat onze witte huiswijn onze Duitse wijnroots niet mocht verloochenen en voor onze rode huiswijn dachten we onmiddellijk aan Zuid-Frankrijk. Het was zaak om de juiste partner te vinden. Johannes Geil zette zijn schouders onder de "Norden 49", wat onze witte huiswijn werd: een mooie Silvaner die een schot in de roos is. We zijn nu aan de tweede jaargang bezig en ook nu ziet het ernaar uit dat we het jaar niet zullen rondkomen. Johannes weet wat prijskwaliteit is, en we krijgen alleen maar lof over de witte wijn.

De rode huiswijn kwam onder supervisie van Magellan. Het werd een zeer fruitgedreven Grenache-Syrah uit de Languedoc. De stijl was sappig, soepel, lichtvoetig en fruitig. Ideaal voor in de lente en zomer. Ook hier mooie reacties, maar sommigen vonden het iets te fruitig en makkelijk. We hebben onze ogen opengehouden voor een eventueel alternatief. Er is de laatste maanden heel wat geproefd, gewikt en gewogen. Maar het is eindelijk zover. Onze nieuwe huiswijn, eveneens jaargang 2011, zal worden voorgesteld tijdens de opendeur van oktober. Deze is onder de hoede van tophuis Montirius die samen met een kleine coöperatieve een schitterende Ventoux voorstelde als huiswijn. Een mix van fruitigheid, kruidigheid en toch wat structuur, volwassener van stijl. We zijn heel trots op het resultaat en zijn ervan overtuigd dat we met deze nieuwe rode huiswijn een liga hoger spelen. En dit aan dezelfde prijs. 

 

Nieuwsoverzicht