Wijn zoeker

Zoek


Decanter lijst met Duitse Pinot Noir tips

vrijdag 2 november 2012

Dat wijnliefhebbers Duitsland associëren met witte wijn is uiteraard juist, maar je mag het belang van rood niet onderschatten. Bijna 40% is er rood, en dat is een pak meer dan wat je zou denken. Absolute nummer 1 inzake rood is Pinot Noir (of ook “Spätburgunder” ) en daarmee staat Duitsland op plaats 3 in de wereld wat de aanplant van dit nobel ras betreft.

De laatste 2 decennia is er kwalitatief veel gebeurd. In die mate dat Duitse Pinot Noir zich steeds meer met de wereldtop begint te moeien. Onze 2 lievelingsgebieden voor deze druif in Duitsland zijn de piepkleine Ahrregio (slechts 0,5% van de productie in Duitsland) en het gebied in en rond de Kaiserstuhl in zuidwest Duitsland. Beide gebieden bieden een unieke, onverwisselbare Pinot Noir stijl.

Maar al te blij waren we toen we vorige week vernamen dat het toonaangevende wijnmagazine Decanter een hitlijst publiceerde van Duitse Pinot Noir en 2 van onze domeinen erbij zijn.  Adeneuer (Ahr) en Shelter Winery (Baden) zijn in Duitsland sowieso al een referentie, maar ook buiten de grenzen groeit het aanzien.

Plaats 1: JJ Adeneuer, Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder Grosses Gewächs, Ahr 2007
Raspberries and confectionary sugar on a pleasing, attractive nose. Coffee, chocolate, strawberries and cherries – lots of delicious red fruits. Reminiscent of a German summer pudding. Long and luscious. 18.5pts/20 (95/100)
Deze wijn is helaas niet meer beschikbaar. Lees hier meer over dit domein.


Plaats 6: Shelter Winery, Pinot Noir Trocken, Baden 2008
Attractive nose of strawberries and loganberries. Something quite exotic on the palate; spicy with some liquorice. Long, sappy and promising. 17.5pts/20 (91/100)
Deze wijn kost €29,95. Klik hier voor mee info.

Nieuwsoverzicht