Wijn zoeker

Zoek


In de kijker: Sektkellerei Andres&Mugler

dinsdag 25 oktober 2016

Graag stellen we dit bijzonder Sekthuis voor. 2 van hun Sekten zullen te proeven zijn tijdens de opendeur in Linden (25-26-27 november). Steffen Andres is een goede vriend van Gaby Weegmüller. Zij zal naast haar eigen wijnen ook de Sekt van Andres&Mugler tijdens de degustatie voorstellen.

Met 1000l Riesling begon het Sektavontuur in 1989 voor Michael Andres en Steffen Mugler. Hun eerste Sekt was een schot in de roos en al snel groeide de vraag. In een periode van 3 jaar werd de productie vergroot en stapten ze van aangekochte over naar eigen geteelde druiven. Alleen zo kon de kwaliteit van hun Sekt verder stijgen. Het succes bleef niet uit, en vele lovende perskritieken volgden.

Maar waar zit nu net het verschil met andere Sektproducenten? In de eerste plaats het feit dat ze van A tot Z alles zelf doen: van druiventelen tot het “versekten”, de tweede gisting op fles zeg maar. De meeste domeinen in Duitsland besteden dit uit. De beste Sektdomeinen in Duitsland doen dit net zoals Andres&Mugler zelf (zoals Raumland, Reichsrat von Buhl,…). Een verder verschil is dat Michael en Steffen geen geloof hechten aan te vroege oogst van hun druiven. Nochtans wordt tijdens de opleiding zo nadruk gelegd op het oogsten van niet al te rijpe druiven met veel zuur en weinig suiker voor Sektproductie. Bij Andres&Mugler worden enkel rijpe druiven van Kabinett en Spätlese niveau geoogst. Geen chaptalisatie dus. Daardoor krijgt hun Sekt zowel meer herkenning van de druif zelf, alsook meer kracht. Om deze extra kracht te compenseren passen ze naar Duitse normen een zeer lage dosage toe. Op de flessen staat “brut”, ze vallen quasi allemaal onder “extra brut”.

Met Andres&Mugler bevinden we ons in hartje Pfalz, en ze hebben percelen in de beste wijngaarden van de regio zoals de Ruppertsberger Reiterpfad. Zowel Michael Andres als Steffen Mugler hebben hun eigen wijndomein en kregen hun opleiding in resp. Reichsrat von Buhl en Bassermann-Jordan. Hun drang naar kwaliteit is groot, hun productie is echter klein: slechts 12.000 flessen, verdeeld over 7 cuvées. En er is geen ambitie om dit kleine getal uit te breiden. Sinds enkele jaren wordt er bovendien biodynamisch gewerkt. Alles tijdens de tweede gisting gebeurt manueel, en de wettelijke minimaal voorgeschreven tweede gistingsduur van 9 maanden wordt met het oog op kwaliteit ruim overschreden: 15 à 18 maanden is bij Andres&Mugler de norm. Het mag duidelijk wezen:  een weinig gekende ster aan de Duitse Sekthemel. Gelukkig maar.

In ons gamma:

Blanc de Noir BRUT (te proeven tijdens de opendeur 25-26-27 november te Linden)

Pinot Rosé BRUT

Cuvée Louis BRUT (te proeven tijdens de opendeur 25-26-27 november te Linden)

Nieuwsoverzicht