Wijn zoeker

Zoek


Lemberger, Hanweiler Berg, VDP.Erstes Gewächs

2019

Aldinger


Wanneer er één regio in Duitsland specialist is in Lemberger (Blaufränkisch), dan is het Württemberg. Dit druivenras werd in de 19de eeuw door de adellijke familie von Neipperg hier geïntroduceerd. Zij hadden immers connecties met de Habsburgers (Oostenrijk), waar Blaufränkisch (het synynoniem in Oostenrijk voor Lemberger) al lang gekend was als druif. Vreemd genoeg bleef een kwaliteitstaditie voor Lemberger in Württemberg lange tijd uit. Het is een laatrijpend ras, en de druiven werden niet altijd rijp. Betere klonale selecties, de klimaatswarming en meer ervaring hebben ertoe geleid dat de resultaten voor Lemberger in Duitsland de laatste decennie sterk zijn verbeterd. In die zin dat je vandaag echt topwijnen ervan vindt.

Hanweiler is idyllisch gelegen tussen Korb en Winnenden. De Hanweiler Berg, geklasseerd als Erste Lage (premier cru) kent een zuideijke expositie en wordt rondom door bossen beschermd, wat resulteert in koele nachttemperaturen en warme dagen. De sterke temperatuurschommelingen van het microklimaat en de ijzerhoudende bodem zorgen voor fruitige en krachtige Lemberger wijnen.

Intense aroma's van cassis, kers, tijm en jeneverbes en een hint van vuursteen. Een mooie tanninestructuur en rijping in barriques zorgen voor de krachtige en zacht gerookte structuur van deze Lemberger. De prachtige frisheid maken deze Hanweiler Berg een erg elegantie wijn. Tijdens de maceratie worden 30% niet-ontriste druiven gebruikt. Dat zorgt voor extra frisheid en fijne structuur.

 


Druif : Blaufränkisch/Lemberger
land : Duitsland
regio : Württemberg
Appellatie : Württemberg
Bodem : Gekleurde mergel (ijzerhoudend)
  
Lagering : 16 maanden in barriques, waarvan 20% nieuw
Stijl : Medium, fruit, sappig
Serveren : In een breed glas op 16°
Gastronomie : Pasta's, charcuterie, wit en rood vlees, zachte kazen, allrounder,...
Bewaring : 6-8 jaar vanaf oogst
Alcohol % : 12,5%
Inhoud : 0,75 l
Prijs : € 19,30

Meer over deze wijnbouwer