Wijn zoeker

Zoek


Weissburgunder trocken, Untertürkheimer Gips, VDP.Erstes Gewächs

2020

Aldinger


Deze wijngaard (Gips) is als geen ander verbonden met de familie Aldinger. Ze bezitten het gehele areaal, en daarom prijkt ook trots “Monopol” op de capsule. Tot de druifluisplaag (phylloxera), die een groot deel van het Europese wijngaardareaal vernietigde in de 18de eeuw, was dit perceel al gekend als topwijngaard.  Daar bleef door deze ramp niets van over, en dit stukje Württemberg werd omgevormd tot steengroeve.

In 1971 kreeg de familie Aldinger de kans om dit grondstuk te kopen. De steengroeve had inmiddels de poorten gesloten. Het werd hun beste perceel, en alle wijnen zijn hier sindsdien consequent droog gevinifieerd. Een deel van deze wijngaard valt onder VDP.Erste Lage (premier cru), het filetstuk komt als Grosses Gewachs (droge Grand Cru) op de markt (Gips Marienglass VDP.GG). De ligging aan de stadsrand van Stuttgart geeft een bijzondere setting.

Kalkbodem en Weißburgunder is een prima combinatie. Het geeft de wijn extra beet en structuur. Geen uitbundig exotisch fruit en vettigheid, wel een bijzonder elegante en fijne Weißburgunder met aroma’s van sterfruit, peer en een vleug ananas. In de mond een prachtige frisheid die mooi samensmelt met het fijne fruit. Er zijn zachte houttonen, maar deze blijven discreet. 40% van de wijn werd op hout gelagerd. Een schitterende maaltijdwijn bij het betere viswerk en wit vlees.

 


Druif : Pinot Blanc / Weissburgunder
land : Duitsland
regio : Württemberg
Appellatie : Württemberg
Bodem : Gipskeuper
  
Lagering : 60% inox, 40% oudere houten vaten
Stijl : Medium, fijn, mineraal
Serveren : In een breed glas op 10°
Gastronomie : Fijne visgerechten, wit vlees, kaasfondue, raclette, allrouder,...
Bewaring : 6-7 jaar vanaf oogst
Alcohol % : 12,5%
Inhoud : 0,75 l
Prijs : € 17,20

Meer over deze wijnbouwer