Gesine Roll van Weedenborn is Wijnpersoonlijkheid van het Jaar
Maandag 5 december werd de “Gault&Millau Weinguide Deutschland 2023” voorgesteld in München. Als onderdeel van deze presentatie was er een bijzondere verrassing voor Gesine, ze kreeg de prijs “Weinpersönlichkeit des Jahres” van de redactie van Gault-Millau.
Gesine aan het woord: “Deze onderscheiding vervult mij met dankbare vreugde, maar ook met nederigheid en de hoogste motivatie om hard te werken aan de komende jaargangen. En deze dank gaat ook uit naar mijn team op het domein, die ik met heel mijn hart dank voor hun steun bij het dagelijkse werk in de wijngaard, de kelder en de administratie.
Ik zie deze prijs als een erkenning voor mijn passie voor Sauvignon Blanc. Uiteraard is Duitsland, één van nog echte “cool climate” wijnlanden, wereldwijd de beste locatie voor Riesling. En daarom werk ik natuurlijk ook met dit druivenras. Maar ik had altijd een idee in gedachten dat nieuw was voor Duitsland. Een grote wijn ontstaat immers eerst in de geest na bestudering van de eigenheid van de bodem en het klimaat van de wijngaard. En dit is waar het zuiden van Rheinhessen, met zijn heuvelachtige landschap, en vooral op de hoogte rond Monzernhein, ideale omstandigheden biedt voor Sauvignon Blanc. Kalkrijke bodems, voldoende water voorradig en een langzame, lange rijping van de druiven met beperkte suikervorming en dus een gematigd alcoholgehalte zijn de ideale parameters voor Sauvignon Blanc. Aangezien mijn vader meer dan 20 jaar geleden een van de pioniers van Sauvignon Blanc in Duitsland was, was het voor mij vanaf het begin, toen ik de verantwoordelijkheid bij Weedenborn overnam, duidelijk dat ik mij als wijnmaker vooral op dit druivenras moest richten. Tegenwoordig heeft Weedenborn, naast Riesling en Burgunder, meer dan 50% van de wijngaard beplant met Sauvignon Blanc, waarmee het het hoogste aandeel Sauvignon Blanc van Duitsland heeft.
Ik heb een duidelijke filosofie voor de vinificatie van de wijnen, van de Gutswein tot de Terra Rossa en de Réservewijnen: een ideale Sauvignon Blanc kan alleen afkomstig zijn van de beste druiven, nooit overrijp, maar wel fysiologisch rijp, dus nooit met groene aroma’s. Het is altijd een symbiose van het “Bourgondische idee” van grote wijn en de wereld van de grote Sauvignons Blancs uit de Loire en Steiermark, waarmee ik me verbonden voel in idee en vriendschap. Deze prijs van Gault&Millau prijs is mijn grootste motivatie om deze weg met strategie en passie voort te zetten en met elk wijnjaar te optimaliseren.”
We werken met Gesine al bijna 15 jaar samen, en hebben haar idee en focus over Sauvignon Blanc zien groeien. Wat zij kwalitatief voor dit ras maakt is zonder meer als internationale klasse te bestempelen.