Ontdek Franken op vrijdag 15 en zaterdag 16 november in Linden
Een tweedaagse proeverij over één van Duitslands boeiendste gebieden met wijnen uit alle hoeken van de regio, presentaties door Gerd en aanwezigheid van Weingut Giegerich. Schrijf je nu in!
Franken is één van Duitsland meest bijzondere regio’s. Er is geen ander gebied in de wereld waar Silvaner zo een vooraanstaande rol inneemt. Een druif die grote wijnen kan geven, in verschillende stijlen (van beendroog mineraal tot vol en zalvend) en prachtig kan ouderen. Maar Franken is meer dan Silvaner: niet alleen wordt er geweldige Spätburgunder gemaakt, er is ook een duidelijk terroirverschil in het gebied. En dan spreken we nog niet over de schoonheid om Franken als vakantieregio te exploreren.
Om dit allemaal in de kijker te zetten organiseren we op vrijdag 15 en zaterdag 16 november een Franken-tweedaagse met een vrije degustatie van een breed gamma wijnen uit het gebied. Gerd zit jaarlijks meermaals in Franken en zal op verschillende tijdstippen een inleiding geven tot de regio. Bovendien zal Philipp Giegerich van Weingut Giegerich aanwezig zijn om toelichting te geven. De jonge broers Giegerich staan aan de poort van de topdomeinen in Duitsland met o.a. weergaloze Spätburgunder.
De inkom is gratis, wel vragen we inschrijving zodat we deze degustatie goed kunnen voorbereiden. Het gamma wijnen op de proeftafel kan onmiddellijk worden meegenomen. De degustatielijst mailen we een week op voorhand toe.
- Vrijdag 15 november 18-22u / Presentatie over Franken door Gerd om 19u30
- Zaterdag 16 november 10-17u / Presentatie over Franken door Gerd om 11u en 15u
>> SCHRIJF JE IN VIA DEZE LINK (gratis inkom)
PROEFPROGRAMMA:
MAINVIERECK, Buntsandstein (rode zandsteen)
- Weingut Giegerich (aanwezigheid van Philipp Giegerich)
Het in oppervlak kleinste en westelijk gedeelte is één van de weinige echt historische gebieden in Duitsland voor Spätburgunder. De imposant steile Klingenberger Schlossberg bestaat uit honderden kleine wijngaardterrassen. Hier maken de broers Giegerich ragfijne, kruidige Spätburgunder. Maar ontdek ook hun Silvaner en Chardonnay.
MAINDREIECK, Muschelkalk (mosselkalk/schepkalk)
- VDP.Weingut am Stein
- Winzer Tom Glass
Dit is het beroemdste stuk Franken, met de Würzburger Stein als eeuwenlange icoonwijngaard. Hier worden Silvaners geproduceerd die op de juiste lijn liggen tussen fijn fruit en mineraliteit, met veel spanning. Van am Stein komt een breed gamma op tafel, vooral van hun beste perceel: het koele kalkmassief van de Stettener Stein. Tom Glass was jarenlang de wijnmaker van Weingut am Stein en heeft nu een eigen kleine, boeiend Silvanerproject.
STEIGERWALD, Keuper
- VDP.Weingut Weltner
In dit oostelijk gedeelte van Franken werd Silvaner officieel voor de eerste keer aangeplant in 1659. De erg complexe bodemformatie van Keuper geeft afhankelijk van de samenstelling wijnen dit zowel volumineus als erg precies en strak kunnen zijn. Tijdens deze tweedaagse stellen we enkele wijnen voor van één van Duitslands beste Silvanerproducenten: Paul Weltner. Om het bewaarpotentieel aan te tonen komen zowel jonge als gerijpte versies op tafel. Verder heeft Paul ook een talent voor Scheurebe.