• Gratis verzending vanaf € 200 | 8% korting vanaf €350 | 10% korting vanaf €500 | exclusief proefpakketten en promoties
 • advies?+32 (0)16 43 73 78
11 / 06 / 2024

Primeurlijst – The best of Germany 2024

Onze lijst met enkele van Duitslands beste en meest gezochte wijnen aan primeurvoorwaarden.

HET JAAR 2023

Tijdens de wintermaanden kregen de wijnstokken voldoende water, waardoor de start van het jaar 2023 met veel vitaliteit kon aanvangen. Na een zachte winter was april relatief koel, wat de ontwikkeling van de stokken enigszins vertraagde. De eerste zomerse omstandigheden kwamen eind mei en de bloei van de druiven begon half juni onder ideale omstandigheden. Met veel zonneschijn en temperaturen boven 30° C konden de wijnstokken hun vertraagde ontwikkeling inhalen.
Dat was meteen de aanvang van een langere, droge periode. Er was bezorgdheid over de slinkende waterreserves in de bodem. De effecten van de droogte waren in juli hier en daar zichtbaar, vooral bij jonge aanplant. Maar het liep uiteindelijk anders. Eind juli doken er enkele lagedrukgebieden op, die voor compenserende regen zorgden. Goede temperaturen bleven aan en een goede aanvoer van water en voedingsstoffen creëerden perfecte omstandigheden waardoor de druiven zich uitstekend ontwikkelden.

Eerder dan gepland startte de eerste oogst begin september. In de wijngaarden ontwikkelden zich rijpe druiven met een intense smaak, waardoor de pluk van de Burgunder (Pinots) spoedig werd ingezet. Dan ging het gezwind, want ook Riesling rijpte. Selectief plukken was bijzonder belangrijk, omdat de verschillen van wijnstok tot wijnstok groot waren. Over voldoende “slagkracht” beschikken was het credo want de wijngaarden moesten elke dag worden opgevolgd. Bij Wittmann werd de oogst met een indrukwekkend team in slechts 3 weken afgerond, met amper één dag pauze. De opbrengst bleek aan het einde van de rit voor de topwijnen aanzienlijk lager dan verwacht, maar de kwaliteit van de wijnen heeft hier zeker van geprofiteerd. De wijnen van 2023 tonen zich bij de topdomeinen sappig met een prachtige balans met de zuren. Stilistisch wordt 2023 hier en daar vergeleken met 2015 en 2017. Dat zijn knappe, rijpe jaren, mét zuren.

In deze lijst staat de elite van de Duitse wijnwereld, wijnen die zeldzaam zijn of enkel verkrijgbaar in beperkte volumes. Dit van wijnbouwers die worden beschouwd te excelleren in hun specialisatie. Dit zijn de grote Rieslings van Wittmann, Schäfer-Fröhlich, Christmann, Eva Fricke en Carl Loewen. Maar ook de top Spätburgunders van Johannes Jülg (VDP sinds 2021), Daniël Twardowski en de Spätburgunder Gärkammer GG van Adeneuer zijn in deze lijst opgenomen.

De allocatie van de Rieslings 2023 von Winning zal begin 2025 bekend zijn. Diegenen die bij ons GG’s hebben gereserveerd krijgen voorrang.

>> ALLE INFORMATIE EN HET RESERVATIEFORMULIER KAN JE HIER DOWNLOADEN

Reserveren aan primeurvoorwaarden kan tot 15 juli, of tot wanneer de beschikbare voorraad strekt. De wijnen zijn beschikbaar op verschillende tijdstippen, dat staat aangegeven in het bestelformulier.

Foto: © Peter Bender, VDP.Die Prädikatsweingüter

Wil je persoonlijk advies?
Stel je vraag hier!

  Ben je 18 jaar of ouder? Voor deze website moet je 18 jaar of ouder zijn. Verifieer je leeftijd om de inhoud te bekijken, of klik op "< 18 jaar" om te verlaten.

  Keuze factuuradres

  ×

  Keuze factuuradres

  ×
  preloader