Wijn zoeker

Zoek


Eva Fricke

Over een bezige bij gesproken… Tot september 2011 was ze overdag wijnmaakster van Weingut Leitz, een absoluut topdomein uit de Rheingau. Een taak die ze de laatste jaren combineerde met haar eigen 2ha. Sinds september 2011 heeft ze resoluut gekozen voor haar eigen, kleine domein. Een keuze die we uiteraard helemaal toejuichen.

We hebben er 4 jaar over gedaan om een waardig domein uit de Rheingau te selecteren. Ondanks dat dit Duitslands meest prestigieuze regio is, zijn de magere en veel te dure wijnen niet meer te tellen. Het potentieel is nochtans daar. Alsof heel wat domeinen teren op de oude reputatie. Het was meer dan alleen een verademing om de wijnen van Eva te ontdekken. De eer van de ontdekking komt ons wel niet toe, het is Philipp Wittmann die ons de weg naar Eva Fricke toonde. Voor hem is dit hét talent uit de Rheingau en wie zijn wij om dit icoon uit de Duitse wijnbouwwereld tegen te spreken. Eva Fricke heeft quasi al haar wijngaarden in Lorch, vlakbij de Mittelrhein en één van de mooiste stukken aan de Rijn. De steile leisteenhellingen geven pakken mineraliteit. De wijnen bezitten onwaarschijnlijk veel karakter, zijn nooit log of dun, maar juist heel precies en verfijnd. Dit is topklasse!

Eva haar productie was (en is) zeer beperkt, met in het moeilijke jaar 2010 zelfs maar 4.000 flessen op 2ha, wie even kan rekenen weet dat dit een belachelijk laag rendement is. Maar voor haar geen compromissen, ze is perfectionist op alle vlakken. Langzaam breidt ze haar wijngaarden uit, en momenteel heeft ze 7 ha in Lorch en Kiedrich. Voor haar basiswijn kocht ze de eerste jaren wat druiven bij collega's, maar dat is met jaargang 2015 afgelopen. Geen enkel compromis meer.

Dan komen we onmiddellijk op de factor kost: In 2015 oogstte ze slechts 41 hl/ha, en alle nieuwe aangekochte percelen zijn Steillagen. Ook is heel haar domein nu biologisch. We spraken jarenlang over een 'Geheimtipp', reken Eva momenteel maar bij de allerbeste domeinen van de Rheingau, een gevestige waarde dus.

Rheingau is zonder twijfel zowat het meest prestigieuze gebied van Duitsland. Niet alleen ligt het aandeel Riesling nergens zo hoog, de ene topwijngaard volgt de andere op. Rheingau is thans ook het enige gebied waar op dit moment een officieel Grand Cru systeem is uitgewerkt (Erstes Gewächs). Qua bodem zijn er 2 grote deelgebieden. Van de Mittelrhein tot Rüdesheim domineert leisteen, vanaf Rüdesheim tot Wiesbaden eerder loess.

Ontdek onze wijnen